Na hlavný obsah

Začína sa klimatický samit v Glasgowe. Vyhliadky pred ním nie sú príliš optimistické

Znižovanie emisií sa môže stať kameňom úrazu.

Začína sa klimatický samit v Glasgowe. Vyhliadky pred ním nie sú príliš optimistické
Logo samitu COP26, ktorý sa koná v Glasgowe. Foto: SITA/AP

V Škótsku sa v nedeľu (31. 10.) začína konferencia OSN o zmene klímy, ktorá podľa odborníkov môže rozhodnúť o tom, či sa podarí planétu ochrániť pred katastrofálnymi dôsledkami globálneho otepľovania.

Klimatológovia sú zajedno v tom, že najčernejším scenárom sa dá predísť len drastickým znižovaním emisií skleníkových plynov, ku ktorému sa musia zaviazať hlavne tí najväčší znečisťovatelia.

Vyhliadky ale pred samitom príliš optimistické nie sú a zástupcovia dvoch stoviek krajín budú mať nielen pre ekonomické problémy spôsobené pandémiou možno ešte zložitejšiu pozíciu ako v predchádzajúcich rokoch.

Program OSN pre životné prostredie (UNEP) uvádza, že ak by naďalej platili súčasné záväzky znižovania emisií, globálna teplota by vzrástla do konca storočia o 2,7 stupňa Celzia.

Experti sa zhodujú, že extrémnym výkyvom počasia, nebezpečnému zvyšovaniu hladín oceánov a nevratným zmenám ekosystémov sa dá zabrániť len vtedy, ak sa teplota zvýši maximálne o dva, ale lepšie len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou.

Podľa klimatológov by bolo na udržanie globálneho otepľovania v bezpečných medziach potrebné, aby emisie stlačili do polovice storočia prakticky na nulu všetci veľkí znečisťovatelia.

Práve to sa ale môže stať kameňom úrazu. Krajiny skupiny G20, ktorá združuje dvadsiatku najväčších ekonomík sveta, sú zodpovedné za viac ako tri štvrtiny všetkých emisií skleníkových plynov, ale na spoločnom postupe sa zatiaľ nezhodli.

Problémom ale nie je len kľúčová téma, teda rýchlosť znižovania emisií. Spory sa vedú aj o čiastkové otázky, ako je ekologizácia automobilového priemyslu, odstúpenie od používania fosílnych palív, boj s odlesňovaním a emisiami metánu alebo finančné príspevky rozvojovým krajinám.

Na konferencii, ktorá potrvá do 12. novembra, v pondelok a v utorok (1. 11. a 2. 11.) vystúpi stovka svetových štátnikov vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý akciu hostí.

Na samite sa zúčastní celkovo cca 30 000 delegátov, pozvánku dostala aj švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová či britský prírodovedec David Attenborough. Britská kráľovná a pápež František zo zdravotných dôvodov na konferenciu neprídu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet