Na hlavný obsah

Zákaz prostitúcie v Španielsku? Premiér hovorí o zotročovaní žien

Sex za peniaze vraj v krajine ponúka okolo 300 000 žien.

Zákaz prostitúcie v Španielsku? Premiér hovorí o zotročovaní žien
Ilustračná snímka. Foto: kafkadesk.org

Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu (17. 10.) sľúbil, že v krajine zruší prostitúciu. Uviedol to pri záverečnom prejave na zjazde španielskej socialistickej strany (PSOE), informovali miestne médiá.

Podľa Sáncheza prostitúcia zotročuje ženy. V súčasnosti nie je v krajine ponúkanie sexuálnych služieb zakázané. Zákon trestá len kupliarstvo. Podľa OSN je Španielsko jednou z krajín sveta, kde sa prostitúcii darí najviac.

Zjazd socialistov už v sobotu (16. 10.) schválil požiadavku, aby strana predložila návrh zákona, ktorý prostitúciu zakáže. Norma by mala trestať klientov prostitútok a chrániť obete zneužívania a kupliarstva.

Spravodajský web stanice BBC informuje, že už v roku 2019 socialisti vo svojom predvolebnom programe sľubovali zakázanie prostitúcie, čo mnohí videli len ako spôsob nalákať viac ženských voličov. V programe označili prostitúciu za jednu z najkrutejších čŕt feminizácie chudoby a jednu z najhorších foriem násilia voči ženám.

Podľa stanice TVE má návrh na zákaz prostitúcie medzi španielskymi socialistami veľkú podporu. Popri existujúcich vládnych predstaviteľoch s ním súhlasí napríklad bývalý premiér José Luis Rodríguez Zapatero.

Podľa španielskej tlače nie je jasné, ako by sa k návrhu postavila menšia vládna formácia Unidas Podemos, v ktorej zákaz prostitúcie nemá zďaleka takú podporu ako medzi členmi PSOE.

Zákaz prostitúcie v Španielsku zrušili v roku 1995 a odvtedy táto činnosť nepodlieha osobitnej právnej regulácii. Podľa BBC ponúka sex za peniaze v Španielsku okolo 300 000 žien.

OSN v roku 2016 odhadla, že prostitúcia v tejto juhoeurópskej krajine vygenerovala príjmy v hodnote 3,7 miliardy eur. Podľa predchádzajúcich odhadov OSN bolo Španielsko spoločne s Thajskom a Portorikom jednou z krajín sveta, kde sa prostitúcii darí najviac. Podľa prieskumu z roku 2009 si každý tretí muž v Španielsku zaplatil za sex.

V posledných rokoch však rastú opodstatnené obavy súvisiace s obchodom so ženami pre sexuálne účely. V roku 2017 španielska polícia v rámci policajných zásahov identifikovala 13 000 žien, z ktorých najmenej 80 % uviedlo, že sú využívanie treťou stranou proti ich vôli, uvádza BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet