Na hlavný obsah

Zákazníci Slovakia Energy sa nemusia obávať prerušenia dodávok plynu a elektriny

Ministerstvo hospodárstva prišlo s riešeniami.

Zákazníci Slovakia Energy sa nemusia obávať prerušenia dodávok plynu a elektriny
Ilustračná snímka - Slovenský plynárenský priemysel a jeho logo na vlajke. Foto: TASR

Zákazníci dodávateľa energií Slovakia Energy (SE), ktorý končí na slovenskom trhu, sa nemusia obávať, že by prišli o dodávky plynu a elektriny. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že štát našiel pre odberateľov riešenie.

Štátny tajomník rezortu Karol Galek (SaS) priblížil, že štát sa v tomto prípade stane dodávateľom poslednej inštancie, čo je inštitút, ktorý je priamo zakotvený v zákone o energetike. Znamená to, že štát preberie všetkých zákazníkov od dodávateľa, ktorý nejakým spôsobom zlyhal, odňali mu licenciu alebo o odňatie požiadal sám.

Sulík spresnil, že to, čo sa udialo so Slovakia Energy, je kombináciou manažérskeho zlyhania a nekorektného prístupu k slovenským zákazníkom. SE je dcérskou spoločnosťou českej Bohemia Energy, vysvetlil minister.

„Manažérske zlyhanie spočíva v tom, že manažéri spoločnosti nenakúpili dostatočne veľa elektriny a plynu včas, tak aby vedeli svojich zákazníkov obsluhovať,“ povedal Sulík.

Galek vysvetlil, že odchod SE zo slovenského trhu, zasiahne približne 360 000 zákazníkov – asi 200 000 odberateľov elektriny a 160 000 odberateľov plynu. Inštitút posledného dodávateľa v prípade plynu začne platiť už od piatka (8. 10.), v prípade elektriny od soboty (9. 10.).

V prípade dodávok plynu preberie zodpovednosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Pre nových odberateľov budú platiť rovnaké sadzby ako pre súčasných zákazníkov. Zásobovanie elektrickou energiou preberú regionálni dodávatelia v závislosti od toho, kde sa daný zákazník nachádza. Rezort ešte rokuje, aby sa sadzby nezvýšili ani v tomto prípade.

„Chcem z toho miesta ubezpečiť všetkých zákazníkov, že im nebude ani na jednu sekundu prerušená dodávka elektriny ani plynu. Nemusia sa obávať toho, že ostanú bez energií,“ dodal Galek.

Avizoval, že ministerstvo bude ďalej skúmať zlyhanie SE a v prípade, že zistí závažné porušenia zákona, zváži kroky k vymáhaniu vzniknutých škôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko