Na hlavný obsah

Zamestnávatelia žiadajú zmenu pri gastrolístkoch, hovoria o znevýhodnení

Poslancov vyzvali k odstráneniu nedostatkov.

Zamestnávatelia žiadajú zmenu pri gastrolístkoch, hovoria o znevýhodnení
Na snímke gastrolístky. Foto: TASR

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) upozorňujú, že doposiaľ platná právna úprava Zákonníka práce (ZP) je diskriminačná a je preukázateľne v neprospech zamestnancov, ktorí si vyberú finančný príspevok na stravovanie.

Preto v utorok (19. 10.) vyzvali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby tieto nedostatky odstránili. Novela ZP je v týchto dňoch na programe rokovania parlamentu.

Považujú to za nekorektné

Zamestnávatelia upozornili, že kým stravné lístky sú od daní oslobodené v plnej výške, pri hotovosti to platí len sčasti, na čo v konečnom dôsledku doplácajú zamestnanci, ale aj zamestnávatelia. Z hodnoty príspevku, ktorá presiahne 2,81 eura, zamestnanci platia dane a odvody.

„Je absolútne nekorektné, aby stravenky od vydavateľov boli takto zvýhodnené oproti finančnému príspevku od zamestnávateľa,“ upozornil člen prezídia RÚZ a prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Vydavatelia gastrolístkov podľa RÚZ už roky profitujú na úkor zamestnancov, zamestnávateľov či gastrosektora. Tvrdia, že reštaurácie nemajú na výber a za každú prijatú stravenku musia vydavateľom gastrolístkov často zaplatiť výkupný poplatok prevyšujúci 6 %, čím prichádza o peniaze nielen gastrosektor, ale aj zákazníci.

Elektronizácia problém nevyrieši

„Poplatok za spätné odkúpenie považujeme za neprimeraný. Gastroprevádzky nedokážu čeliť navrhovaným podmienkam, a tak často celý zisk z predaja jedál končí vo vreckách emitentov na úkor gastroprevádzok,“ vysvetlil prezident Zväzu cestovného ruchu a člen prezídia RÚZ Marek Harbuľák.

Zamestnávatelia združení v RÚZ preto vyzývajú vládu, aby tieto poplatky zastropovala, a to do maximálnej výšky 1 %. „Ani samotná elektronizácia gastrolístkov problém nevyrieši, keďže emitenti používajú rovnaké sadzby pre spätný výkup gastrolístkov bez ohľadu na ich podobu.

Obchodníci takto zaplatia ročne milióny eur emitentom, pričom by tieto zdroje mohli použiť na nové investície, odmeny pre zamestnancov alebo zlepšenia služieb pre slovenských spotrebiteľov,“ dodal predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu a člen prezídia RÚZ Martin Krajčovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika