Na hlavný obsah

Zásobujú vodou milióny ľudí. Istanbul rieši problém, dve priehrady takmer vyschli

Naplnené sú menej ako na desať percent.

Zásobujú vodou milióny ľudí.  Istanbul rieši problém, dve priehrady takmer vyschli
Istanbul. Foto: TASR/AP

Dve veľké priehrady, z ktorých pochádza väčšina dodávok vody pre najväčšie turecké mesto Istanbul, takmer vyschli. Naplnené sú menej ako na desať percent.

Informoval o tom opozičný denník Duvar s odvolaním sa na dáta istanbulskej správy vôd a kanalizácií (ISKI). Dlhodobým problémom sucha v Turecku sa tento týždeň v Ankare zaoberá prvá konferencia vedcov, vládnych expertov i mimovládnych organizácií organizovaná ministerstvom pôdohospodárstva.

Turecko trápi sucho

Turecko s intenzívnym suchom bojuje od roku 2019. Minulý rok bol v tomto smere najhorší za päť rokov. V roku 2021 sa situácia ešte zhoršila, krajinu v dôsledku sucha tiež postihli historické lesné požiare. Sucho bolo najhoršie v auguste, s príchodom jesene by sa situácia mohla zlepšiť.

Obrázky vysychajúcich tureckých priehrad a nádrží sa tento rok v miestnych médiách objavujú prakticky každý týždeň. Už v januári turecké médiá písali, že zásoby vody pre 15-miliónový Istanbul boli na najnižšej úrovni za 15 rokov.

Z desiatich nádrží, ktoré zásobujú Istanbul, majú teraz najnižšiu úroveň priehrady Kazandere a Pabuçdere, ktorých naplnenosť klesla od apríla z asi 70 percent na menej ako desať.

Hrozí nedostatok vody

Suchá mnohí experti pripisujú klimatickým zmenám. Istanbul ale zápasí s chronickým nedostatkom vody a podľa niektorých odborníkov je hlavným dôvodom vysoká spotreba v dôsledku narastajúcej populácie tohto finančného a obchodného centra krajiny, ktoré navštevujú aj milióny turistov.

Cestovný ruch sa síce počas pandémie covidu utlmil, v rovnakom čase ale podľa miestnych médií zasa vzrástla spotreba vody kvôli hygienickým opatreniam.

K nedostatku vody v Istanbule prispievajú dlhodobo aj úniky vody v starej vodovodnej sústave. Asi pätina vody v dôsledku toho nedorazí ku spotrebiteľovi, v niektorých štvrtiach je to až 35 percent, napísal denník Daily Sabah v súvislosti s konferenciou v Ankare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet