Na hlavný obsah

Zdravotný stav väzneného gruzínskeho exprezidenta Saakašviliho sa zhoršuje

Od októbra drží hladovku.

Zdravotný stav väzneného gruzínskeho exprezidenta Saakašviliho sa zhoršuje
Policajti eskortujú bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho (uprostred). Foto: TASR/AP

Zdravotný stav zadržiavaného bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý drží od začiatku októbra hladovku, sa zhoršil a exprezident potrebuje hospitalizáciu, uviedol podľa agentúry Ria Novosti jeho osobný lekár. Gruzínska väzenská služba však tvrdí, že jeho stav je uspokojivý.

„Pohybuje sa s ťažkosťami, má problémy hovoriť,“ opísal v nedeľu (10. 10.) Saakašviliho stav jeho lekár. Exprezident podľa neho trpí talasémiou (dedičné ochorenie krvi). „To nie je smrteľné ochorenie, ale takýto pacient rozhodne nesmie hladovať,“ doplnil lekár a spresnil, že Saakašviliho v pondelok (11. 10.) znovu navštívi. „Myslím, že ho prevezieme do nemocnice,“ uviedol.

Proti výrokom lekára sa ale vymedzila gruzínska väzenská služba vo vyhlásení zverejnenom na facebooku. „V tejto chvíli je stav Michaila Saakašviliho uspokojivý. Špeciálna väzenská služba by chcela uviesť na pravú mieru informácie v médiách o zhoršení Saakašviliho zdravia, ktoré nezodpovedajú skutočnosti,“ oznámil podľa agentúry TASS úrad.

Saakašviliho zadržali 1. októbra bezprostredne po tom, ako sa prvýkrát po ôsmich rokoch vrátil do vlasti, kde chcel podporiť opozíciu pred komunálnymi voľbami. V ten istý deň začal držať hladovku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet