Na hlavný obsah

Zeman nie je aktuálne schopný vykonávať pracovné povinnosti

Názor nemocnice tlmočil šéf českého Senátu Miloš Vystrčil.

Zeman nie je aktuálne schopný vykonávať pracovné povinnosti
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Podľa názoru Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe český prezident Miloš Zeman aktuálne nie je schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Oznámil to v pondelok (18. 10.) predseda českého Senátu Miloš Vystrčil na základe správy ÚVN.

O Zemanovom zdravotnom stave podľa Vystrčila riaditeľ hradnej kancelárie Vratislav Mynář vedel už od stredy (13. 10.). Ten už skôr v pondelok povedal, že o prezidentovom zdravotnom stave môže informovať iba on sám alebo jeho rodina.

Vedenie Senátu sa stretne v utorok (19. 10.) s predsedami strán zo Snemovne, aby prebrali postup pri prevode právomocí prezidenta na obdobie jeho indispozície na premiéra a predsedu Snemovne. Vystrčil v pondelok dostal od ÚVN odpoveď týkajúcu sa stavu hlavy štátu na základe jeho žiadosti z piatka (15. 10.).

Skorý návrat Zemana je nepravdepodobný

Vystrčil s odkazom na vyjadrenie riaditeľa ÚVN a Zemanovho ošetrujúceho lekára Miroslava Zavorala uviedol, že dlhodobá prognóza prezidentovho zdravotného stavu je podľa nemocnice „krajne neistá.“ Návrat k pracovným povinnostiam v nasledujúcich týždňoch je preto málo pravdepodobný.

„Dnes, 18. 10. 2021 o 9:00 h, zaslal riaditeľ ÚVN profesor Miroslav Zavoral oficiálnou cestou predsedovi Senátu PČR odpovede spracované so všetkou váhou zodpovednosti,“ informovala nemocnica na svojom webe. Vystrčil sa k správe vyjadril až po konzultácii s vedením hornej komory a právnikmi. Pre dodržanie zákona nemocnica správu nezverejnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet