Na hlavný obsah

Ženy stále zarábajú menej ako muži

Slovensko patrí k najhorším v Európskej únii.

Ženy stále zarábajú menej ako muži
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: TASR

Od pondelka 25. októbra budú ženy s priemerným zárobkom na Slovensku až do konca roka pracovať zadarmo. Ženy si polepšili, keďže tento stav sa v porovnaní s minulým rokom zlepšil o tri dni, stále však za mužmi zaostávajú o niekoľko stoviek eur.

Slovensko sa v oblasti platovej nerovnosti momentálne nachádza medzi krajinami Európskej únie (EÚ) na šiestej priečke od konca. V roku 2019 podľa Eurostatu dosiahol rozdiel v priemernom hodinovom zárobku mužov a žien úroveň 18,4 %.

Horšie sa umiestnila už len Česká republika, Nemecko, Rakúsko, Litva a Estónsko, ktoré je na chvoste rebríčka.

Naopak, najnižšie platové rozdiely sú v Luxembursku, Rumunsku a Taliansku, pričom prvú päťku uzatvára Belgicko a Slovinsko. Priemer EÚ je 14,4 %.

Ako sa uvádza v tlačovej správe Business Leaders Forum, tieto údaje nezohľadňujú obdobie pandémie covidu-19, keďže vychádzajú z roku 2019.

Za pomalší rast miezd žien môžu viaceré faktory. Jedným z nich je prevažujúce zastúpenie žien na pracovných pozíciách s nižším platom, ako je zdravotníctvo, sociálna pomoc či vzdelávanie.

„Mzdové rozdiely tiež ovplyvňujú zakorenené predsudky o vhodnosti mužov a žien vykonávať určité práce či roly, preferencia mužov pre vedúce funkcie, ako aj prevládajúca účasť žien na materskej a rodičovskej dovolenke, pre ktorú na niekoľko rokov práve ony vypadávajú z trhu práce a strácajú zručnosti,“ uviedol analytik a výskumník z Inštitútu pre výskum práce a rodiny Andrej Kuruc.

Nezanedbateľný vplyv má podľa neho i celkové množstvo odpracovaných hodín neplatenej práce v domácnosti najmä v súvislosti so starostlivosťou o deti a seniorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika