Na hlavný obsah

Žilinku vystriedal v parlamente Lipšic. Rokovanie narušilo správanie kotlebovcov

Poslanci budú o správe GP hlasovať na budúci týždeň.

Žilinku vystriedal v parlamente Lipšic. Rokovanie narušilo správanie  kotlebovcov
Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic počas 40. schôdze NRSR v Bratislave 1. októbra 2021. Foto: TASR

Rokovanie o správe generálneho prokurátora sa v Národnej rade po troch dňoch skončilo. Maroša Žilinku v pléne v piatok (1. 10.) vystriedal šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. Rokovanie však narušilo správanie sa niektorých poslancov. V parlamente dianie sledoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Debata o správe generálnej prokuratúry za minulý rok sa opäť zvrtla a poslanci sa venovali skôr iným temám. Najmä nedávnym rozhodnutiam Maroša Žilinku v známych kauzách.

Napriek kritike niektorých koaličných partnerov považuje predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) správu za dobré vysvedčenie súčasnej vlády.

„V tejto správe nie je naznačené nič, čo by hovorilo, že sa tu deštruuje právny štát, že je tu nejaká nezákonnosť. Isté nedostatky, nezrovnalosti, ktoré tu sú spomenuté, pochádzajú už z období predtým,“ uviedol.

Ako informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, poslanci budú o správe generálnej prokuratúry hlasovať na budúci týždeň v utorok (5. 10.). Za rečnícky pult sa potom postavil šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic.

Vo svojom úvode pripomenul slová bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje. Podľa neho však aktuálne vyšetrovania ukazujú, že to nebola pravda.

„Korupčná chobotnica, ktorá sa začala od minulého roku odhaľovať, založená na objektivizovaných, verifikovaných výpovediach desiatok ľudí, ktorí boli v pozíciách moci, potvrdzuje, akým spôsobom Slovensko v minulosti v týchto zložkách fungovalo,“ povedal Lipšic.

Podľa podpredsedu opozičného Smeru-SD Ľuboša Blahu sa opäť potvrdilo, že špeciálny prokurátor je bábkou v rukách súčasnej vlády.

„Vy ste politik, vy ste Matovičov politický partner a dnes ste jeho ´urválek´ na čele špeciálnej prokuratúry. Vy ste nikdy nebol prokrátor, nikdy ste nebol nezávislý a denno denne to potvrdzujete.“

Počas vystúpenia Ľuboša Blahu musel predsedajúci na niekoľko minút rokovanie prerušiť. Viacerí poslanci okolo Mariana Kotlebu totiž dlhodobo odmietajú mať na tvárach rúško. Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) ich preto nakoniec vykázal zo sály. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) opäť pripustil, že poriadok v pléne by mohla v budúcnosti riešiť parlamentná stráž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko