Na hlavný obsah

Zistiť, či je zamestnanec zaočkovaný, by umožnila zmena Zákonníka práce

Ak sa na tom zhodne tripartita, ministerstvo práce pripraví novelu.

Zistiť, či je zamestnanec zaočkovaný, by umožnila zmena Zákonníka práce
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak počas príchodu na rokovanie 80. Foto: TASR

Získať informáciu od svojich zamestnancov o zaočkovanosti proti covidu by zamestnávateľovi umožnila zmena Zákonníka práce. Také sú výsledky analýzy ministerstva spravodlivosti. Informoval o tom vo štvrtok (7. 10.) minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Uistil, že zamestnávateľ z tejto informácie nebude môcť vyvodiť žiadne pracovnoprávne postihy. “Bude to iba pre to, aby mohol upraviť prácu a bezpečnosť na pracovisku, napríklad takým spôsobom, že zaočkovaní budú pracovať spolu a nezaočkovaní spolu,“ priblížil.

Krajniak o tejto možnosti bude hovoriť so sociálnymi partnermi na najbližšej tripartite. „Ak bude zhoda, tak si vieme predstaviť, že pripravíme novelu Zákonníka práce, ktorá umožní len získať informáciu, pretože očkovanie stále je a bude dobrovoľné,“ zdôraznil.

Ďalšie odloženie splatnosti odvodov

Rezort práce pripravuje ďalší návrh na odloženie splatnosti odvodov. Reaguje tak na alarmujúcu situáciu nielen v gastrosektore.

Aliancia slovenskej gastronómie v stredu (6. 10.) vyhlásila, že vyše 2 600 podnikom hrozí exekúcia a ministerstvo práce sa tomu nečinne prizerá. Zdá sa, že práve minister práce, najväčší bojovník za exekučnú amnestiu, dostane do exekúcie 2 665 gastro prevádzok naprieč celým Slovenskom. Práve on jediný má pritom kompetenciu vyriešiť problém s odloženými odvodmi či už odkladom, alebo odpustením,“ povedal prezident aliancie Viliam Pavlovský.

Gastrosektor sa sťažuje na zastavenie pomoci z predchádzajúcich vĺn a vymáhanie splátok. Sociálna poisťovňa začala vymáhať odložené odvody za zamestnancov z minulého roka. Prvú splátku mali žiadatelia uhradiť do konca septembra.

Krajniak avizoval, že pravdepodobne na budúcotýždňové zasadnutie vlády, najneskôr do konca októbra, príde s návrhom, ako situáciu riešiť ďalším odložením odvodov.

„Podľa našich skúseností to väčšine pomohlo. Osvedčilo sa nám, že táto možnosť pomáha všetkým, ktorí majú problém a je veľmi malé percento tých, ktorí ich nakoniec v splátkach nezaplatia,“ priblížil s tým, že ministerstvo práce doteraz vždy reagovalo na problém pružne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika