Na hlavný obsah

Život v Sudáne sa po prevrate zastavil

Cesty sú zablokované, na jedlo sa čaká hodiny.

Život v Sudáne sa po prevrate zastavil
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cesty v Sudáne sú zablokované, obchody sú zatvorené, nefungujú telefóny a ľudia stoja v radoch na pečivo, píše agentúra Reuters.

Armáda v pondelok (25. 10.) uskutočnila v Sudáne prevrat. Nepokoje, ktoré ho sprevádzali, si vyžiadali životy najmenej siedmich ľudí. Po pondelkových stretoch sa noc obišla bez väčších incidentov. Napriek relatívnemu pokoju však situácia zostáva veľmi napätá.

V hlavnom meste Chartúm a v druhom najväčšom meste Umdurmáne sa život zastavil. Mnoho ciest blokujú vojaci, zatiaľ čo na iných postavili barikády prodemokratickí demonštranti.

Ľudia stoja v radoch na jedlo

V Chartúme stúpal k nebu hustý dym z horiacich pneumatík, ktoré zapálili demonštranti. Bankomaty sú mimo prevádzky a mobilné aplikácie, ktoré ľudia často používajú na prevody peňazí, nejde spustiť.

Niektoré pekárne v Umdurmáne majú otvorené, ľudia však v rade stoja aj niekoľko hodín. Na sobotu (30. 10.) demonštranti zvolali veľký pochod, na ktorom plánujú požadovať návrat k civilnej vláde.

Líder prevratu generál Abdal Fattáh Burhán v utorok (26. 10.) oznámil, že rozpúšťa komisie, ktoré v krajine spravujú odborové organizácie, informovali televízie Sky News Arabia a al-Hadas.

Sudánski veľvyslanci vo Francúzsku, Belgicku a Švajčiarsku v utorok vojenský prevrat odsúdili a oznámili, že sa pripájajú k opozícii. Zároveň svoje veľvyslanectvo vyhlásili za „veľvyslanectvo sudánskeho ľudu a jeho revolúcie“.

Voľby by sa mali konať v roku 2023

Burhán uviedol, že armáda teraz vymenúva novú, technokratickú vládu. Podľa agentúry AP dal najavo, že hlavná moc zostane v rukách armády. Generál zároveň prisľúbil, že voľby sa v roku 2023 v krajine uskutočnia, a že armáda potom odovzdá moc zvolenej civilnej vláde.

Sudánske ministerstvo informácií, ktoré je stále lojálne k Hamdokovi, na svojej facebookovej stránke napísalo, že podľa dočasnej ústavy môže výnimočný stav vyhlásiť len premiér. Kroky armády pritom označilo za zločin. Hamdok, ktorý je ekonóm a pracoval pre OSN, v pondelok odmietol vydať vyhlásenie, v ktorom by prevrat podporil, uviedlo ministerstvo.

Za veľmi znepokojujúci označilo vývoj v Sudáne viacero krajín vrátane USA, Nórska a Británie. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo americké ministerstvo zahraničia, vyzvali sudánsku armádu, aby prepustila všetkých, ktorých nezákonne zadržala.

Slovenské ministerstvo zahraničia na svojej webovej stránke odporúča krajinu opustiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet