Na hlavný obsah

Zmiernenie opatrení pre zaočkovaných v čiernych okresoch zatiaľ nebude

Neodporučí to konzílium odborníkov.

Zmiernenie opatrení pre zaočkovaných v čiernych okresoch zatiaľ nebude
Kontrola dodržiavania protipandemických opatrení - ilustračné foto. Foto: TASR

Konzílium odborníkov sa zhodlo na tom, že nateraz by sa nemal upravovať covidový automat, a to ani v zmysle zjemňovania opatrení pre zaočkovaných ľudí v čiernych okresoch. Oznámila to vo štvrtok (21. 10.) členka konzília Alena Koščálová s tým, že odborníci sú ochotní prerokovať túto tému po Dušičkách.

V čiernych okresoch, ktorých je v tomto týždni päť, nemôžu ísť napríklad do reštaurácie či fitnescentra. Miernejšie opatrenia konzílium teraz neodporučí aj pre blížiace sa sviatky. Tiež neodporučí sprísnenie protipandemických opatrení.

„Vnímame, že ľudia, ktorí sú zaočkovaní a bývajú v čiernych okresoch, sa cítia byť penalizovaní. Epidemická situácia je však nepriaznivá, sme konfrontovaní s komunitným šírením,“ poznamenala Koščálová, ktorá je primárkou Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB-Kramáre.

Pri uvažovaní nad zmiernením opatrení odborníci prihliadajú na vývoj epidemickej situácie a počet pacientov v nemocniciach. „Nemôže byť trend pacientov stúpajúci,“ povedala Koščálová.

Vyzvala ľudí, aby využili možnosť očkovania proti koronavírusu. Na otázku, či nie je vakcinácia pre ľudí v čiernom okrese demotivujúca, keďže aj pre nich platia obmedzenia, odpovedala, že motivujúcou by mala byť situácia napríklad v Bratislave, ktorá je vďaka vysokej zaočkovanosti oranžová.

Ďalšia členka konzília a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová odporučila ľuďom, aby zvážili cestovanie do najviac zasiahnutých čiernych a bordových okresov, a to najmä v kontexte Sviatku všetkých svätých.

Ak je cesta do týchto okresov nevyhnutná, mali by ju podľa nej podniknúť počas tých dní, kedy nebude pohyb ľudí taký výrazný. Odporučila tiež nosenie rúšok aj v exteriéri a ľudia by sa tiež mali vyhnúť návštevám miest, kde sa zhromažďuje veľké množstvo ďalších osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko