Na hlavný obsah

Známy mafián Al Capone ožíva prostredníctvom jeho osobných vecí, sú v dražbe

Záujemcovia za ne zaplatia aj desiatky tisíc dolárov.

Známy mafián Al Capone ožíva prostredníctvom jeho osobných vecí, sú v dražbe
Na dobovej fotografii známy americký mafián Al Capone. Foto: RTVS

V kalifornskom Sacramente spustili aukciu osobných vecí najznámejšieho svetového mafiána Al Caponeho. Zhruba 174 predmetov dali do dražby jeho vnučky. V ponuke sú fotografie, nábytok, šperky či list, ktorý napísal svojmu synovi.

Bol Štedrý deň 1946. Známy chicagsky gangster Al Capone zobral manželku a štyri vnučky na prechádzku neďaleko ich floridského sídla, počas ktorej sa odfotili. O mesiac neskôr, 25. januára, zomrel. Posledná fotografia s obávaným mafiánskym bossom má v súčasnosti cenu 2 500 až 5 000 dolárov (asi 2 140 až 4 280 eur).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spolu s ňou sa v dražbe Sacramentskej aukčnej siene nachádzajú aj ďalšie Al Caponeho osobné veci, ako šperky, diamantové vreckové hodinky, ale aj jeho obľúbená zbraň. Jej cenu odhadujú na 100 000 až 150 000 dolárov (cca 85 631 – 128 447 eur).

Al Capone ovládal chicagske podsvetie sedem rokov. Po masakri na Deň svätého Valentína ho média označili ako verejného nepriateľa číslo jeden. Pre jeho vnučky bol však neľútostný mafiánsky boss ich milovaný „Papa“. Práve aukciou jeho osobných vecí chcú svetu ukázať, že Al Capone mal aj ľudskú tvár.

„Najdôležitejšou položkou tejto aukcie je list, ktorý papa napísal môjmu otcovi, keď si odpykával trest v Alcatraze. Stále opakuje, ako veľmi ho miluje a ako mu chýba. Číta sa to takmer ako poézia. Nie sú to slová gangstra. Sú to slová milujúceho otca,“ povedala mafiánova vnučka Diane Caponeová.

Do aukcie sa prihlásilo takmer 1 000 záujemcov z celých USA a 11 ďalších krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet