Na hlavný obsah

Zo soboty na nedeľu si pospíme dlhšie. Zrušenie striedania času je v nedohľadne

Hodinové ručičky sa posunú z tretej hodiny na druhú.

Zo soboty (30. 10.) na nedeľu (31. 10.) si pospíme dlhšie. Hodinové ručičky sa posunú z tretej hodiny na druhú. Roky avizované zrušenie striedania zimného a letného času, na ktorom sa mali dohodnúť členské štáty Európskej únie, je v nedohľadne.

Európska únia sa v roku 2018 v online ankete občanov Únie pýtala, ktorý čas preferujú. Väčšina ľudí sa priklonila k letnému času. Napriek výsledkom dotazníka definitívne rozhodnutie nepadlo. Dohodnúť sa mali členské štáty, a to tak, aby nedošlo k narušeniu vnútorného trhu. Nedohodli sa jednak pre pandémiu, a jednak pre rôzne preferencie jednotlivých štátov.

„Určite iné dôvody majú Fíni, iné majú Portugalci a iné máme my v strednej Európe. Nie je však povinnosťou, aby sa všetci dohodli na tom istom. Ale dobré by bolo, keby aspoň regióny medzi sebou, napríklad v našom prípade región vyšehradskej štvorky sa dohodol na jednom type času, či už je to zimný alebo letný,“ hovorí Robert Hajšel, poslanec Európskeho parlamentu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Členské štáty tiež čakajú na štúdiu Európskej komisie, ktorá by odborne zhodnotila plusy a mínusy striedania času. Hlavnou brzdou sú však obavy z toho, že sa nepodarí dosiahnuť jednotu a časy v jednotlivých krajinách budú príliš rozdielne.

Striedanie času bolo pôvodne zavedené z energetických a priemyselných dôvodov. Tie však podľa odborníkov už pominuli.

Europoslanec Hajšel tvrdí, že práve letný čas by bol ekonomickejší. Tak či onak, k zjednoteniu pravdepodobne nedôjde až do konca roka 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet