Na hlavný obsah

Zomrel aktivista, ktorý prežil zhodenie bomby na Hirošimu

Japonec Sunao Cuboi zomrel vo veku 96 rokov.

Zomrel aktivista, ktorý prežil zhodenie bomby na Hirošimu
Japonec Sunao Cuboi prežil zhodenie atómovej bomby na Hirošimu. Foto: TASR

Vo veku 96 rokov zomrel Japonec Sunao Cuboi, ktorý pred 76 rokmi prežil zhodenie atómovej bomby na mesto Hirošima. Neskôr sa z neho stal známy aktivista za jadrové odzbrojenie. V stredu (27. 10.) o tom informovala agentúra AFP.

Podľa organizácie Nihon Hidankyo, zastupujúcej obete zhodenia atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki, Sunao Cuboi zomrel v sobotu (23. 10.) na následky anémie.

V momente jadrového útoku na Hirošimu zo 6. augusta 1945 bol Cuboi na ceste do školy. „Utrpel som popáleniny na celom tele,“ povedal pre agentúru AFP v roku 2016.

„Nahý som sa snažil utekať zhruba tri hodiny, ale napokon som už nemal síl,“ dodal. Podľa svojich slov potom kamienkom napísal na zem odkaz „Tu zomrel Cuboi“. Následne stratil vedomie a prebral sa až o niekoľko týždňov.

Neskôr sa u neho vyvinula rakovina a iné choroby. Sunao Cuboi roky zastupoval ľudí, ktorí prežili výbuch atómovej bomby, a stal sa celoživotným bojovníkom za svet bez jadrových zbraní.

Spoločne s niekoľkými ďalšími preživšími sa Cuboi v máji 2016 stretol s vtedajším prezidentom Spojených štátov Barackom Obamom. Ten vtedy ako prvý úradujúci prezident USA od roku 1945 navštívil Hirošimu, na ktorú na konci druhej svetovej vojny americké letectvo zhodilo atómovú bombu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet