Na hlavný obsah

Zomrel dirigentský génius Bernard Haitink

Získal aj dve ceny Grammy.

Zomrel dirigentský génius Bernard Haitink
Na snímke holandský dirigent Bernard Haitink. Foto: ČTK/AP

Zomrel holandský dirigent Bernard Haitink, ktorý patril k veľkým osobnostiam klasickej hudby povojnovej éry. Mal 92 rokov. S odvolaním sa na jeho manažment o tom v piatok (22. 10.) informovala agentúra AP, podľa ktorej zomrel vo štvrtok (21. 10.) vo svojom dome v Londýne.

Haitink stál takmer tri desaťročia na čele prestížneho Kráľovského orchestra Concertgebouw v Amsterdame, kde zaviedol vianočné koncerty alebo televízne prenosy z vystúpení. Vo funkcii skončil v roku 1988. Bol tiež stálym hosťom Londýnskej filharmónie a Bostonských symfonikov, viedol európsky Orchester mládeže alebo súbor londýnskej Kráľovskej opery.

Dirigent uznávaný pre svoju vycibrenosť sa narodil v Amsterdame 4. marca 1929. Študoval amsterdamské konzervatórium, okrem dirigovania sa venoval aj husliam a ako huslista tiež začal profesionálnu kariéru.

V polovici 50. rokov získal dirigentské miesto u holandských rozhlasových filharmonikov a v roku 1959, v iba tridsiatich rokoch, po náhlom úmrtí Eduarda van Beinuma prevzal Concertgebouw.

Je aj držiteľom dvoch cien Grammy, okrem iného keď v roku 2004 získala ocenenie za najlepšiu opernú nahrávku Jej pastorkyňa Leoša Janáčka, ktorú dirigoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet