Na hlavný obsah

Zomrel historicky prvý americký minister zahraničia čiernej pleti Colin Powell

Pôsobil v administratíve Georgea Busha mladšieho.

Zomrel historicky prvý americký minister zahraničia čiernej pleti Colin Powell
Na snímke bývalý šéf diplomacie USA Colin Powell. Foto: TASR/AP

V pondelok (18. 10.) ráno zomrel Colin Powell, bývalý republikánsky minister zahraničia USA. Mal 84 rokov. Dôvodom úmrtia boli komplikácie spojené s covidom-19, uviedla televízna stanica CNN s odvolaním sa na vyhlásenie rodiny.

Powell bol prvý americký minister čiernej farby pleti. Pôsobil v administratíve Georgea Busha mladšieho. Rezort diplomacie riadil v rokoch 2001 až 2005. Za vlády Georgea Busha staršieho bol šéfom amerického zboru náčelníkov štábov.

Spojené štáty začali za Powellovho pôsobenia vojenské operácie v Afganistane a v Iraku. Pred inváziou do Iraku neinformoval verejnosť úplne pravdivo, napríklad informácie o chemických zbraniach v krajine sa ukázali ako nepravdivé.

Powell, hoci republikán, podporil v prezidentských voľbách v rokoch 2008 a 2012 demokrata Baracka Obamu.

„Generál Powell dnes ráno zomrel pre komplikácie spôsobené covidom-19. Bol úplne zaočkovaný. Chceme sa poďakovať zdravotníckemu personálu v Národnom zdravotnom stredisku Waltera Reeda za ich láskavú starostlivosť. Stratili sme pozoruhodného a milujúceho manžela, otca, dedka a skvelého Američana,“ napísala Powellova rodina na facebooku.

Po 20 minútach od zverejnenia oznámenia pod ním už bolo viac ako tisíc komentárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet