Na hlavný obsah

Zomrela operná speváčka Edita Gruberová

Dožila sa 74 rokov.

Zomrela operná speváčka Edita Gruberová
Na archívnej snímke operná speváčka Edita Gruberová.

Vo veku 74 rokov zomrela v Zürichu slovenská operná speváčka Edita Gruberová. Informovala o tom rakúska televízna stanica ORF.

Speváčka ukončila svoju kariéru v roku 2019, vo viedenskej opere debutovala v roku 1970. Rodená Bratislavčanka opustila Československo v roku 1971, v čase tvrdej normalizácie.

Vo Viedenskej štátnej opere podľa ORF debutovala v Mozartovej Čarovnej flaute ako Kráľovná noci. O štyri roky neskôr účinkovala v tejto úlohe po prvý raz na javisku bavorskej Štátnej opery. Jej prvým medzinárodným úspechom v roku 1976 bola úloha Zerbinetty v opere Richarda Straussa Ariadna na Naxe.

Sopranistka Gruberová počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka, účinkovala tiež v slávnej milánskej La Scale, Royal Opera House v Londýne, newyorskej Metropolitnej opere či v parížskej opere. Svoju spevácku kariéru ukončila v roku 2019.

Prezidentka: Jej hlas ostáva navždy v nás

Na úmrtie slávnej sopranistky reagovala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vyslovila sa, že Gruberová patrila medzi najlepšie sopranistky na svete.

Po emigrácii v roku 1971 sa na Slovensko mohla vrátiť až po páde komunistického režimu. Napriek tomu vždy s láskou spomínala na rodnú Bratislavu aj na Banskú Bystricu, kde sa začala jej hviezdna kariéra,“ uviedla prezidentka.

Dodala, že sopránistka hovorila, že jej údelom „údelom bolo služiť géniom, Mozartovi, Bellinimu, Schubertovi, či Doizettimu.

Dnes sa jej služba skončila. Vďaka za Kráľovnú noci, za Zerbinettu, vďaka za Normu. Každá pieseň, každá ária má svoje tajomstvá. Edita Grúberová nám 50 rokov odkrývla ich čaro. Jej hlas ostavá navždy v nás,“ povedala prezidentka.

Prezidentkin hovorca Martin Strižinec pripomenul, že Gruberová bola nositeľkou štátneho vyznamenania Rádu Bieleho dvojkríža. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko