Na hlavný obsah

Zvýšenie dlhového stropu prešlo Senátom USA

Normu musí ešte odobriť Snemovňa reprezentantov.

Zvýšenie dlhového stropu prešlo Senátom USA
Pohľad na budovu amerického Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký Senát vo štvrtok (7. 10.) miestneho času schválil zákon, ktorý vláde predlžuje možnosť požičiavať si finančné prostriedky. Spojeným štátom sa tak pravdepodobne podarí vyhnúť platobnej neschopnosti, informovali agentúry AP a Reuters. Normu musí schváliť aj Snemovňa reprezentantov.

Líder senátnych demokratov Chuck Schumer vo štvrtok oznámil, že demokrati našli zhodu s republikánmi v Senáte na predĺžení dlhového stropu do začiatku decembra. Podľa agentúry AP dohoda počíta s navýšením dlhového limitu o zhruba 480 miliárd dolárov, čo má podľa ministerstva financií vystačiť do 3. decembra.

Nezhody o dlhovom strope nie sú nezvyčajné

Zvýšenie limitu schválil Senát tesným pomerom 50: 48 hlasov. Teraz ho musí potvrdiť Snemovňa reprezentantov. Aj keď tak dolná komora amerického Kongresu urobí, bude ísť o dočasné riešenie, keďže zákonodarcovia sa budú musieť k veci opäť vrátiť pred decembrovým termínom.

Nezhody ohľadom dlhového stropu, čo je limit, do ktorého si vláda môže požičiavať, nie sú v USA nezvyčajné. Súčasný spor medzi republikánmi a demokratmi však zahýbal finančnými trhmi. Panovali totiž obavy, že USA nebudú schopné splácať svoje finančné záväzky, čo by malo katastrofálne následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet