Na hlavný obsah

Zvyšovanie platov učiteľov je stále otázne. Matovič má podmienky na uvoľnenie extra peňazí

Opozícia to považuje za vydieranie.

Zvyšovanie platov učiteľov je stále otázne. Matovič má podmienky na uvoľnenie extra peňazí
Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa stále nedohodol s premiérom Eduardom Hegerom, no najmä ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO) na budúcoročnom zvyšovaní platov učiteľov.

Líder hnutia OĽANO podmieňuje uvoľnenie extra peňazí na podobné výdavky, akými sú aj vyššie pedagogické mzdy, prednostným schválením viacerých reforiem.

V opačnom prípade bude rozpočet kratší o pol miliardy eur a učitelia s rovnakými platmi ako v tomto roku. Opozícia už pred časom označila podmienky ministra financií za vydieranie celej koalície. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Gröhling verí v konsenzus

Dohoda na vyšších platoch pre učiteľov v budúcom roku stále nie je, tvrdí Gröhling. Vysoký straník SaS k celej situácii povedal, že debaty so svojím rezortným kolegom z financií o extra peniazoch pre pedagógov sú takpovediac na dennej báze. Nateraz však v rozpočte, ktorý smeruje do parlamentu, nie sú.

„Mám za sebou množstvo stretnutí s ministrom aj s premiérom a verím, že nasledujúce týždne dospejeme k nejakému výsledku,“ poznamenal Gröhling, ktorého citoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Minister školstva tvrdí, že akonáhle sa dospeje k dohode, peniaze poputujú prioritne na vyššie mzdy pedagógov. Či kompetentní smerujú k uspokojivému kompromisu, teda či bude viac peňazí, nateraz nie je známe. Šéf rezortu tvrdí, že to nezávisí len od neho.

„Chcel by som, aby bolo, no je mi veľmi ťažko odpovedať, že či bude alebo nebude, lebo to nie je iba moje rozhodnutie. Akonáhle budeme mať vyčlenené finančné prostriedky do kapitoly ministerstva školstva, tak automaticky ich rozpustíme na zvyšovanie platov,“ vyhlásil.

Pol miliardy navyše

Minister financií nedávno uviedol, že Slovensko môže získať do rozpočtu pol miliardy navyše. Podmienkou, ktorú položil na stôl, sú udržateľné verejné financie. Iba v takom prípade dokáže obhájiť vysoký deficit pred Európskou komisiou.

Inými slovami, Matovič žiada, aby pred novembrovým hlasovaním o rozpočte koalícia ešte schválila dlhovú brzdu, výdavkové stropy a dôchodkovú reformu. Ak sa vládne strany nedohodnú, rozpočet bude o pol miliardy chudobnejší.

„Zostáva tam približne 504 miliónov, a to záleží naozaj na tom, ako budú koaliční partneri zodpovední a či prijmeme tie tri zákony alebo neprijmeme,“ hovorí Matovič.

Podľa Fica je to nezmysel

Spomínané požiadavky ministra financií pred časom označil šéf Smeru-SD Robert Fico za lacné vydieranie zvyšku koalície. „To je ako keby ste teraz povedali, že štátny rozpočet bude schválený s takým číslom len vtedy, ak do 15. decembra Slovensko zostrojí raketu a že pôjdeme niekam na Mesiac, ako sa chystajú Číňania. To je nezmysel,“ skonštatoval.

Vláda nedávno schválila rozpočet, ktorý počíta so spomínanou pol miliardou navyše. Či tam 500 miliónov aj zostane sa rozhodne o niekoľko týždňov v parlamentnom pléne, keď sa postaví Igor Matovič so zákonom roka pred poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika