Na hlavný obsah

Zomrela francúzska herečka, ktorá stvárnila Winnetouovu sestru Nšo-či

Preslávili ju najmä roly v dobrodružných filmoch.

Vo veku 81 rokov zomrela francúzska herečka Mária Versiniová, ktorú preslávila úloha indiánky Nšo-či vo filme Winnetou nakrútenom podľa románu Karla Maya. V utorok (23. 11.) to uviedol nemecký bulvárny denník Bild, ktorému informáciu potvrdil člen rodiny. Herečka zomrela v pondelok (22. 11.) v meste Guingamp v Bretónsku.

Versinová sa dostala do povedomia európskeho i slovenského publika práve predovšetkým vďaka úlohe Nšo-či, dcéry náčelníka Apačov a Winnetouovej mladšej sestry. Herečka sa potom objavila aj v ďalších dobrodružných filmoch nakrútených podľa kníh Karla Maya z prostredia amerických indiánov aj z Blízkeho východu. K najznámejším patrí Žut, V ríši strieborného leva, Divokým Kurdistanom či Winnetou a Old Firehand.

Narodila sa v roku 1940 v Paríži. Jej rodina pochádzala z Korziky, otec učil na Sorbonne. Od roku 1974 bola Versiniová vydatá za scenáristu Pierra Vialetta. Ich manželstvo bolo bezdetné. Pred dvoma rokmi sa Versiniová poranila pri páde vo svojom parížskom byte.

Už ako 17 ročná sa stala členkou významnej divadelnej scény Comédie – Française. Tu účinkovala okrem iného v dráme Williama Shakespeara Romeo a Júlia. V roku 1956 debutovala vo filme, svoju prvú väčšiu úlohu získala v roku 1958 v anglickej snímke A Tale of Two Cities. Vďaka svojim jazykovým schopnostiam – hovorila po taliansky, anglicky, francúzsky a nemecky – sa uplatnila aj v ďalších zahraničných filmoch, napríklad v americkej snímke Parížske blues.

S Pierrom Briceom, ktorý hral Winnetoua, zostala podľa denníka Bild v kontakte až do jeho smrti v roku 2015.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet