Na hlavný obsah

Európska lieková agentúra rozhoduje o uvedení tabletky proti covidu na trh

Liek už schválili vo Veľkej Británii.

Európska lieková agentúra rozhoduje o uvedení tabletky proti covidu na trh
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Farmaceutická spoločnosť Merck Sharp & Dohme (MSD) požiadala Európsku liekovú agentúru (EMA) o povolenie uvedenia jej tabletky proti ochoreniu COVID-19 na trh. Európsky regulátor pre lieky v utorok (23. 11.) vo vyhlásení informoval, že začal s posudzovaním molnupiraviru, ktorý vyvíja MSD v spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics. Rozhodnutie je otázkou niekoľkých týždňov.

Minulý týždeň EMA odporučila na núdzové použitie tabletky pri liečbe dospelých nakazených koronavírusom, ktorých stav si nevyžaduje liečbu doplnkovým kyslíkom, a u ktorých existuje riziko závažného priebehu COVID-19. Liek by mali dostať čo najskôr po diagnostikovaní COVID-19 a do päť dní od prejavenia príznakov. Je určený na užívanie dvakrát denne počas piatich dní.

Tento mesiac ako prvá krajina na svete schválila molnupiravir Veľká Británia. Tabletka je tam určená pre dospelých s COVID-19, ktorí majú aspoň jeden rizikový faktor pre vážny priebeh ochorenia.

Antivirotikum je uprostred schvaľovacieho procesu aj v USA, kde sa očakáva, že regulátori ešte tento mesiac zvolajú expertný panel, aby zvážil autorizáciu.

Tabletka, ktorá zmierňuje príznaky a urýchľuje liečbu COVID-19, môže byť v boji proti pandémii prevratná, keďže môže spolu s očkovaním pomôcť uvoľniť tlak na nemocnice a obmedziť vznik veľkých ohnísk nákazy.

Ako pripomína agentúra AP, aj keď liek regulátori schvália, prvotné zásoby budú obmedzené. Firma uviedla, že tento rok dokáže vyrobiť 10 miliónov liečebných kúr. Väčšinu z toho však už kúpili vlády po celom svete.

Merck Sharp & Dohme v októbri súhlasila s tým, že umožní iným výrobcom liekov vo svete vyrábať molnupiravir, a podpísala dohodu s medzinárodnou organizáciou Medicines Patent Pool podporovanou Organizáciou Spojených národov o poskytovaní licencií na výrobu lieku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet