Na hlavný obsah

Afganistan je na prahu ekonomického kolapsu

Prosperite bráni aj blokáda.

Až 97 percent afganskej populácie by mohlo spadnúť pod hranicu chudoby do polovice budúceho roka, varuje OSN a vyzýva na okamžitú akciu. Kým OSN už začala s distribúciou humanitárnej pomoci, ekonomickej prosperite stále bráni blokáda ostatných štátov. Štáb RTVS monitoroval situáciu priamo v Afganistane.

Afganská ekonomika je tri mesiace od pádu do rúk Talibanu na kolenách. Stále sú zmrazené ich zahraničné rezervy a prílevu zahraničnej meny bráni aj zablokovaný export tovaru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To spôsobuje problémy aj v distribučnom centre na čierne uhlie v severoafganskom Mazáre Šaríf. Za mesačnú mzdu menej ako 100 eur tu pracuje aj Zakker. „Pracujem tu už 7 alebo 8 rokov, no situácia v našom biznise ešte nebola taká zlá,“ povedal.

Aj keď kamióny naplnia, nemôžu sa cez hranice dostať do Pakistanu. Práve tam smeruje väčšina vývozu z tohto podniku. Kamióny preto plnia a posielajú aspoň na cestu k hraniciam, ktorá trvá päť dní.

Výhodou je, že ich nezastavujú na kontrolných stanovištiach a nežiadajú o úplatok ako za bývalej vlády.

Aj keď pod desiatkach rokov bojov všetci dúfajú v zlepšenie situácie, medzinárodná izolácia vlády Talibanu im veľa šancí nedáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet