Na hlavný obsah

Aj v Amsterdame protestujú stovky ľudí proti novým opatreniam

Organizátori pôvodne protest zrušili.

Aj v Amsterdame protestujú stovky ľudí proti novým opatreniam
Demonštrácia proti pandemickým opatreniam v Amsterdame. Foto: ČTK/AP

Organizátori zrušili protest proti pandemickým reštrikciám, ktorý plánovali na sobotu (20. 11.) v Amsterdame. Reagujú tým na piatkové (19. 11.) násilné potýčky medzi demonštrantmi a políciou v Rotterdame, pri ktorých utrpelo najmenej sedem ľudí zranenia.

Podľa holandských médií sa ale aj napriek tomu v Amsterdame zišlo niekoľko stoviek ľudí. Zhromaždenie, ktoré sa vydalo za silnej prítomnosti polície na pochod mestom, je pokojné, informuje list De Telegraaf.

Podľa médií postrelili dvoch protestujúcich v Rotterdame príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí sa snažili rozohnať rozhnevaný dav. Polícia však uviedla, že pôvod nábojov naďalej vyšetruje.

Dvaja zranení demonštranti sú podľa nej stále v nemocnici, rovnako ako jeden policajt, ktorý si poranil nohu. Mnoho ďalších príslušníkov utrpelo ľahšie zranenia, napríklad sluchu pre použitie petárd.

Polícia tiež spresnila, že v súvislosti s nepokojmi zatkla celkovo 51 ľudí, polovici z nich pritom nebolo viac ako 18 rokov.

„Včera večer v Rotterdamu vypuklo peklo,“ uvádza príspevok na facebookovej stránke organizátorov, ktorý oznámil zrušenie protestu a vyzval všetkých, aby do Amsterdamu nejazdili. Spomenul tiež, že v Rotterdame pri protestoch zomrel chlapec, miestna polícia však podľa agentúry AFP uviedla, že takúto informáciu nemá.

Usporiadať manifestáciu po udalostiach v Rotterdame „sa nám nezdalo správne,“ napísali organizátori. Vyjadrili zároveň poľutovanie nad dvoma postrelenými demonštrantmi, o ktorých píšu aj holandské médiá.

Na centrálnom amsterdamskom námestí Dam sa ale popoludní aj napriek tomu zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa následne vydali pochodom smerom k hlavnej stanici.

Podobný počet ľudí sa zišiel tiež v meste Breda na juhu krajiny, kde usporiadali protest traja miestni dídžejovia, ktorí nesúhlasia s nutnosťou uzatvárať hudobné kluby o ôsmej večer, píše agentúra Reuters.

Výtržnosti v uliciach

Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb nazval piatkové udalosti „orgánmi násilia“. „Polícia niekoľkokrát považovala za potrebné tasiť zbrane, aby sa mohla brániť,“ povedal starosta. Demonštranti v centre mesta zapaľovali ohne a hádzali na policajtov kamene a delobuchy.

„Strieľali na policajtov, ľudia sa zranili,“ povedal Aboutaleb bez bližších podrobností. Dodal, že polícia počíta so zatknutím rady ďalších ľudí, keď preštuduje videozáznamy z incidentu.

Na fotografiách z protestov bolo vidieť najmenej jedno zapálené policajné auto, pričom ďalšie malo v čelnom skle zarazený bicykel. Polícii sa podarilo obnoviť poriadok po polnoci okrem iného aj s použitím vodného dela.

Podľa médií išlo o jeden z najhorších podobných incidentov od začiatku pandémie. Rotterdamom otriasli podobne násilné protesty už tento rok v januári, keď vláda vyhlásila nočný zákaz vychádzania.

„Protestovanie je zásadným právom v našej spoločnosti, ale to, čo sme videli včera večer, je jednoducho kriminálne počínanie,“ povedal v sobotu holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus. „S demonštrovaním to nemalo nič spoločné,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet