Na hlavný obsah

Ako sa zmenia pravidlá pre tých, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov?

Papier od lekára im už nepomôže.

Ako sa zmenia pravidlá pre tých, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov?
Na snímke zdravotníčka s vakcínou. Foto: RTVS

Nový režim OP – teda očkovaní a ľudia po prekonaní ochorenia – sa dotkne aj chronicky chorých. Papier od lekára im už nepomôže. Aký režim budú mať, vláda zatiaľ nespresnila.

Množstvo ľudí má potvrdenie od lekára, že sa zo zdravotných dôvodov nemôže nechať zaočkovať. S novým covidovým automatom sa to zmení. Potvrdenie bude vydávať len špeciálne centrum.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Za kontraindikáciu očkovania budú brané tie kontraindikácie, ktoré sú uvedené v súhrnnej informácii o lieku, tej ktorej vakcíny. Samozrejme existujú aj dočasné kontraindikácie a to, čo je takouto dočasnou kontraindikáciou, tak pracujeme na tom, aby existovali konzultačné centrá,“ hovorí Elena Prokopová, členka konzília odborníkov.

„Na Slovensku sa to týka možno stovky ľudí. Tým zriadime to, čo sme povedali, veľmi rýchlo, a ono to už aj na individuálnej báze funguje,“ tvrdí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Zuzana má sklerózu multiplex. V máji sa dala zaočkovať prvou dávkou vakcíny. Jej zdravotný stav sa následne zhoršil, lekári jej preto odporučili očkovanie odložiť.

„Odporúčané ďalšie očkovanie mám až na prelome tohto roka s novým. Za pol roka, čo s týmto žijem, sa na mňa stále pozerá, ako keby som bola odporcom očkovania,“ sťažuje sa.

Doteraz bolo pre Zuzanu jedinou ochranou rúško a testy. Tie si však musí platiť sama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko