Na hlavný obsah

Akvaparky volajú po zmene covidového automatu, ich tržby stále klesajú

Zaočkovaní cestujú za wellnessom do zahraničia.

Akvaparky volajú po zmene covidového automatu, ich tržby stále klesajú
Na snímke predpandemická letná turistická sezóna v Aquaparku Tatralandia. Foto: TASR

Slovensko sa sfarbuje čoraz viac na čierno a bordovo a značná časť akvaparkov, kúpalísk a plavárni či wellness zariadení tak opäť čelí poklesu tržieb na nulu.

Čoraz viac prevádzok preto zatvára svoje brány a očkovaní Slováci z čiernych okresov vyhľadávajú wellness turistiku v Maďarsku, Poľsku či Česku. Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) preto volá po zmene covidového automatu.

Ministerstvo dopravy už vyjadrilo vôľu rokovať o tom s rezortom zdravotníctva. Vo štvrtok (4. 11.) sa má o zmenách hovoriť na pôde konzília odborníkov.

„Aktuálne viac než 50 % prevádzok rekreačného kúpeľníctva balansuje na hrane ekonomickej rentability s výrazným obmedzením kapacity na 25 % a počet prevádzok, ktoré od 1. novembra zavrú brány, narastá,“ poznamenal prezident SAAKP Gabriel Somogyi.

Od pondelka (1. 11.) sa k už zavretým prevádzkam pridali aj Aquacity Poprad a Vodný park Bešeňová. Zatvárajú sa aj kúpele v Podhájskej.

Chcú zvýhodniť zaočkovaných v čiernych okresoch

Asociácia chce, aby covidový automat zvýhodnil plne zaočkované osoby v čiernych okresoch. Tie sa totiž vyberajú za wellness turistikou za hranice Slovenska, kde majú pre očkovaných nastavené výrazne lepšie podmienky.

„Nevieme, v akej fáze a či vôbec vstúpime do zimnej sezóny, a klienti sa nás pýtajú, prečo zatvárame svoje prevádzky a berieme im možnosť zdravého pohybu a budovania imunity, keď vláda sľubovala, že očkovanie je výhra, zodpovednosť a riešenie,“ apelujú členovia prezídia SAAKP a dodávajú, že nechcú zatvárať prevádzky a bezradne čakať na pomoc od štátu. Naopak, chcú poskytovať svoje služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko