Na hlavný obsah

Alternatíva bez lockdownu už neexistuje, tvrdí Naď. Mikas chce prísne opatrenia pre všetkých

Opatrenia by mali byť podľa Remišovej motiváciou k očkovaniu.

Alternatíva bez lockdownu už neexistuje, tvrdí Naď. Mikas chce prísne opatrenia pre všetkých
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Slovom dnešného dňa je zodpovednosť. Tak označil rokovania o prísnejších opatreniach v boji proti pandémii minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Pred stredajším (24. 11.) rokovaním vlády uviedol, že verí vo víťazstvo zodpovednosti proti populizmu.

„Myslím si, že alternatíva bez lockdownu už reálne neexistuje. Ak chceme byť zodpovední, máme len jednu možnosť, všetko ostatné je populizmus,“ vyhlásil.

Dodal, že si vie predstaviť niektoré výnimky pre očkovaných, a to vyslovene len pre nich a nie aj pre tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.

Na to, že vláda plánuje schváliť lockdown na tri týždne bez výnimiek, reagoval, že podľa neho nejde o správnu informáciu. „Počkajme si, čo bude predložené. Ja schválim návrh, ktorý predloží minister zdravotníctva,“ dodal s tým, že „dosť bolo tliachania a populistických rečí“, čím nadviazal na utorkové (23. 11.) slová prezidentky Zuzany Čaputovej.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa by sa mali prijať také opatrenia, ktoré by sa dotkli všetkých a budú prísne. Priznal, že presne nevie, ako aktuálne vyzerá posledná verzia opatrení, o ktorej má rozhodovať kabinet. Priklonil by sa k tomu, aby opatrenia trvali tri týždne.

„Situácia sa má priebežne monitorovať. Aj keby sa teraz začali ľudia proti ochoreniu COVID-19 očkovať, situáciu v nemocniciach to zlepší až po čase,“ skonštatoval.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že podporí „akékoľvek opatrenia, ktoré budú chrániť zdravie, životy a minimalizovať ekonomické škody“.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) povedala, že ľuďom netreba nahovárať, že vďaka lockdownu zmiznú obete ani pacienti v nemocniciach.

„Každé prijaté opatrenie musí byť motiváciou k očkovaniu. To znamená aj zvýhodnenie očkovaných. My sa ich zastávame a budeme podporovať opatrenia, ktoré čiastočne zvýhodňujú očkovaných,“ podotkla.

Dnešná situácia je podľa nej spôsobená tým, že krajina má nízku zaočkovanosť. Ak sa ľudia nezačnú očkovať, bude „legitímne otvoriť diskusiu k povinnému očkovaniu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko