Na hlavný obsah

Američania dostali odporúčanie necestovať do Nemecka a Dánska

Obe krajiny tvrdo zasiahla nová vlna koronavírusu.

Američania dostali odporúčanie necestovať do Nemecka a Dánska
Na ilustračnej snímke cestujúci kráčajú cez halu medzinárodného letiska v americkom meste Salt Lake City. Foto: TASR/AP

Americké úrady odporučili svojim občanom, aby sa vyhli cestám do Nemecka a Dánska, ktoré tvrdo zasiahla nová vlna pandémie covidu-19 šíriaca sa Európou, uviedla to v utorok (23. 11.) agentúra AFP.

Americké ministerstvo zahraničia prisúdilo obom krajinám štvrtý, najvyšší stupeň rizika, vzhľadom na „veľmi vysokú úroveň covidu-19“. Rovnakú výstrahu pred cestovaním do Dánska a Nemecka podľa médií vydalo aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré o týždeň skôr odporučilo necestovať do Česka a Maďarska.

Oznámenie prichádza v čase, keď sa Európa snaží zaraziť novú vlnu pandémie na pozadí protestov – občas aj násilných, ako napríklad v Holandsku – proti obmedzujúcim opatreniam, vyhlasovaným v snahe obmedziť šírenie nákazy, podotkla AFP.

„Po tejto zime bude takmer každý očkovaný, uzdravený, alebo mŕtvy. To je veľmi pravdepodobné,“ varoval nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorého krajina minulý týždeň zaznamenala rekordný prírastok viac ako 65 000 nových prípadov nákazy za jeden deň.

Agentúra AFP pripomenula, že v Nemecku je očkovaných necelých 70 percent obyvateľov.

CDC v polovici novembra odporučil Američanom, aby necestovali do Česka, do Maďarska a na Island pre prudký nárast počtu prípadov koronavírusovej nákazy v týchto krajinách. CDC zaradil ČR, Maďarsko a Island do štvrtého najvyššieho stupňa rizika.

Do krajín v tejto tmavočervenej kategórii odporúča stredisko necestovať. V prípade, že ide o nevyhnutnú cestu, odporúča CDC americkým občanom, aby boli pred návštevou týchto krajín plne zaočkovaní proti covidu-19.

Do štvrtého stupňa CDC zaradilo rad štátov už skôr. V tejto kategórii je aktuálne 75 krajín, uviedol server uazmi. com.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet