Na hlavný obsah

Americký spisovateľ Jack London zomrel pred 105 rokmi

Jeho diela boli inšpiráciou pre filmovú tvorbu.

Americký spisovateľ Jack London zomrel pred 105 rokmi
Na snímke spisovateľ Jack London. Foto: Twitter

Americký spisovateľ Jack London sa preslávil ako autor dobrodružných románov Volanie divočiny, Biely tesák, Morský vlk, ale aj románov iného žánru ako Majster alkohol či Tulák po hviezdach.

Jack London, vlastným menom John Griffith Chaney, sa narodil 12. januára 1876 v americkom San Franciscu. Vyrastal v chudobnej rodine a od trinástich rokov na úkor vzdelávania živil celú rodinu prácami ako kurič v elektrárni či pracovník práčovne, námorník, policajt aj zlatokop.

Napísal viac ako 50 diel

Publikovať začal v novinách, čoskoro sa stal známym a bohatým, zrejme najlepšie plateným vo svojej dobe. Kúpil si jachtu a vydal sa na cestu okolo sveta. Ako spisovateľ bol mimoriadne aktívny, napísal viac ako 50 kníh. Jeho knihy boli veľmi obľúbené, pretože London písal realisticky, čerpal námety z vlastného života.

Jeho diela sa stali inšpiráciou aj pre filmovú tvorbu. V roku 1972 svetoznámy americký filmový režisér Ken Annakin nakrútil film podľa predlohy dobrodružného románu Volanie divočiny.

Inšpiráciou mu bol jeho život

Charakteristikou autorovej tvorby je názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. Často je hlavnou postavou v jeho dielach zviera, najmä pes. Väčšina postáv má autobiografické črty a svoj cieľ dosahujú často nadľudským vynaložením fyzických a psychických síl. Základným konfliktom v dielach je vzťah jednotlivca s prírodou a spoločnosťou.

Zaujímavým dielom je román Tulák po hviezdach, ktorý patril k najmenej pochopeným dielam počas jeho života, považovali ho za strašidelný, primitívny kriminálny príbeh, hoci sám autor si práve toto dielo veľmi vážil. Po jeho smrti sa však román stal kultovým dielom.

Jack London zomrel 22. novembra 1916 v Glen Ellen vo veku 40 rokov na predávkovanie narkotikami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet