Na hlavný obsah

Argentína: V parlamentných voľbách zrejme zvíťazila opozícia

Spočítaných je viac ako 80 percent hlasov.

Argentína: V parlamentných voľbách zrejme zvíťazila opozícia
Volič vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v argentínskom Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Ťažkú porážku zrejme utrpel v nedeľných (14. 11.) čiastočných parlamentných voľbách v Argentíne prezident Alberto Fernández. Opozícia vedie v kľúčovej provincii Buenos Aires, napísala v pondelok (15. 11.) agentúra Reuters.

Zdá sa, že peronisti prídu o svoju väčšinu v Senáte, ktorý ovládali takmer štyridsať rokov, a stratia aj výsadnú pozíciu v snemovni. Fernández v reakcii na výsledky sľúbil, že vyrieši dlh Argentíny a rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

S viac ako 80 percentami spočítaných hlasov mala hlavná opozičná strana Spoločne pre zmenu náskok vo väčšine kľúčových regiónov vrátane ľudnatej provincie Buenos Aires, ktorá je baštou peronistov.

Argentínčania volili 127 z 257 členov Poslaneckej snemovne a 24 zo 72 senátorov. Vládnuca strana v Senáte držala 41 miest. Výsledok volieb ju pravdepodobne pripraví o väčšinu a obmedzí Fernándezovu schopnosť presadiť legislatívu bez podpory opozície. Agentúra AP uviedla, že hlavu štátu čakajú náročné zvyšné dva roky vo funkcii.

Hlavnou témou tohtoročných volieb bola vysoká inflácia a chudoba, ktoré súčasná pandémia covidu ešte zhoršila. Fernández v nedeľu večer miestneho času sľúbil, že dotiahne rokovania s MMF a vysporiada sa so „zlom“ inflácie po tom, čo voliči vystavili účet jeho strane.

Prezident vyhlásil, že začiatkom decembra Kongresu pošle dlhodobý ekonomický plán, o ktorý usiloval MMF pri vyjednávaní novej dohody. Stredoľavý prezident v prejave tiež vyzval na „vlasteneckú“ spoluprácu s opozíciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet