Na hlavný obsah

Autor Pinocchia, Carlo Collodi, sa narodil pred 195 rokmi

Medzinárodného úspechu diela sa nedožil.

Autor Pinocchia, Carlo Collodi, sa narodil pred 195 rokmi
Na snímke taliansky spisovateľ Carlo Collodi. Foto: Twitter

Taliansky prozaik Carlo Collodi, vlastným menom Carlo Lorenzini, je autorom známych Pinocchiových dobrodružstiev. Narodil sa 24. novembra 1826 v talianskej Florencii.

Carlo Lorenzini, ktorý si neskorší pseudonym vybral podľa rodnej obce svojej matky – Collodi, sa narodil v chudobnej rodine. Detstvo prežil skôr na uliciach Florencie ako v škole. Tieto časy čiastočne premietol aj do príbehov o drevenej bábke, ktorej pri klamstve rastie nos.

Žurnalista aj vojak

Určité vzdelanie však nadobudol, postaral sa o to zamestnávateľ jeho otca. Collodi študoval v seminári, ale pre rebelantstvo školu opustil, hoci neskôr absolvoval kurzy rétoriky a filozofie na piaristickej škole.

Svoju žurnalistickú kariéru odštartoval recenziami pre viaceré umelecké časopisy. Založil vlastné satirické noviny Il Lampione, ktoré mu však cenzúra zrušila.

V roku 1848 sa ako dobrovoľník zúčastnil vo vojne za nezávislosť Talianska. Určitý čas pracoval pre vládu v oblasti vzdelávania a pokúšal sa presadiť školské reformy.

Raz sa mu podaril veľmi dobrý preklad francúzskych rozprávok, takže ho požiadali, aby pre deti napísal niečo aj on sám. Výsledkom boli príbehy o Giannettinovi, ktoré vychádzali ako učebné texty o matematike, gramatike a geografii Talianska. Collodiho tento úspech priviedol k autorskej tvorbe pre deti, pretože ako povedal, „dospelých je ťažké uspokojiť.“

O tvorbe mal pochybnosti

Príbeh Pinocchia ponúkol Collodi svojmu priateľovi editorovi v Ríme, sám ho označil za bláznivú historku. Tak sa Pinocchio po prvý raz objavil v časopise pre deti Giornale per i bambini 7. júla 1881. Editor príbeh vydával na pokračovanie a deti si Pinocchia obľúbili.

Málokto napríklad vie, že Collodi mal silné pochybnosti o svojej tvorbe a v jednej časti dokonca Pinocchia usmrtil. Vtedy však zasiahli čitatelia a autor bol nútený postavičku vzkriesiť. 

Autor posielal príbehy o Pinocchiovi do októbra 1881, potom sa na čas odmlčal pre odsúdeniahodné správanie sa hlavnej postavy, v januári 1883 však vyšiel posledný diel príbehov Pinocchia. Po prepracovaní a rozdelení príbehov do kapitol nasledovalo knižné vydanie, ktoré nadobudlo v ďalších rokoch aj inú podobu, napríklad leporela, divadla, animovaných či hraných filmov. Knihu preložili do 260 jazykov a dialektov.

Autor Pinocchia zomrel 26. októbra 1890 v rodnej Florencii, dva roky pred preložením Pinocchia do angličtiny. Jeho medzinárodného úspechu sa nedožil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet