Na hlavný obsah

Babiš pri spomienke na 17. november kládol kvety skôr, aby sa vyhol demonštrantom

Sviatok sprevádzajú v Česku aj protesty.

Babiš pri spomienke na 17. november kládol kvety skôr, aby sa vyhol demonštrantom
Ilustračné foto - končiaci český premiér Andrej Babiš kladie vence. Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Česká republika v stredu (17. 11.) oslavuje Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorým si pripomína odpor voči nacistickej okupácii v roku 1939 aj udalosti z roku 1989, vedúce k pádu komunistického režimu.

Tento sviatok v Česku tradične sprevádzajú spomienkové akcie i demonštrácie. Na rozdiel od minulého roka, keď sa mnohé pre pandémiu konali online, vyjdú ľudia napriek zhoršujúcej sa epidemickej situácii (v utorok 16. novembra odhalili rekordných 22 479 prípadov nákazy koronavírusom, pozn.) znova do ulíc, uviedli spravodajské servery novinky.cz a iDnes.cz.

Pri pamätníku na Národnej triede v Prahe sa už od skorých ranných hodín schádzali stovky ľudí. Okolo 6.00 h tam položil kvety aj premiér Andrej Babiš s niekoľkými členmi svojej dosluhujúcej vlády.

Pre Českú televíziu odôvodnil skorší príchod snahou vyhnúť sa demonštrantom, keďže ho ochranka podľa vlastných slov upozornila, že sa naňho chystajú hádzať vajíčka.

O dve hodiny neskôr priniesli zástupcovia Pražského hradu k pamätníku veniec od českého prezidenta Miloša Zemana.

Spomienkové akcie sa uskutočňujú v celej Českej republike, najväčšie podujatia sa však sústreďujú do Prahy ako hlavného mesta historických udalostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet