Na hlavný obsah

Bary a reštaurácie v Írsku sa budú pre šírenie koronavírusu zatvárať skôr

Niektoré z opatrení vláda zrušila len nedávno.

Bary a reštaurácie v Írsku sa budú pre šírenie koronavírusu zatvárať skôr
Na ilustračnej snímke bar v írskom Dubline. Foto: TASR/AP

Reštaurácie, bary a nočné kluby budú musieť v Írsku zatvárať už o polnoci. Rozhodla o tom v utorok (16. 11.) írska vláda, ktorá sa obáva rastu počtu nakazených koronavírusom. Kabinet premiéra Micheála Martina obyvateľov rovnako vyzval, aby pracovali pokiaľ možno z domova, informoval spravodajský web BBC News.

Írsko patrí k krajinám s najväčšou zaočkovanosťou v Európskej únii (EÚ), zaznamenáva však nárast počtu prípadov koronavirovej infekcie.

Niektoré novo prijaté obmedzenia v Írsku zrušili len nedávno. Opatrenia obmedzujúce otvárací čas reštaurácií a barov prestali platiť v októbri, na pracovisko sa ľudia mohli úplne vrátiť od septembra.

Vláda tiež rozhodla, že sa ľudia pri vstupe do divadiel a kín budú musieť preukazovať potvrdením o očkovaní proti koronavírusu. Nové pravidlá začnú platiť od piatku (19. 11.).

Opatrenia vláda v Dubline zavádza z obáv pred zhoršením epidemickej situácie v krajine. Podľa premiéra Martina je cieľom obmedziť počet prípadov závažného priebehu ochorenia covid-19 a hospitalizácií. Podľa neho sa ale „situácia ďalej bude zhoršovať, než sa zase zlepší“.

V pondelok úrady oznámili 4 570 nových prípadov nákazy. To bolo viac ako v predchádzajúcich dňoch. Súčasne ale Írsko patrí k krajinám EÚ, kde sa zaočkovalo najviac ľudí. Plne zaočkovaných proti koronavírusu je vyše 75 percent obyvateľov.

V päťmiliónovej krajine sa od začiatku epidémie nákaza preukázala u takmer pol milióna ľudí a vyše 5 500 nakazených v súvislosti s chorobou zomrelo.

V Írsku je zaočkovaných aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu podľa portálu ourworldindata.com 77 percent obyvateľov, plne zaočkovaných je 3,77 milióna Írov, čo je viac ako 75 percent celej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet