Na hlavný obsah

Básne Josefa Kainara nútili čitateľov k zamysleniu. Od jeho smrti prešlo 50 rokov

Pôsobil ako redaktor aj hudobník.

Básne Josefa Kainara nútili čitateľov k zamysleniu. Od jeho smrti prešlo 50 rokov
Na snímke český básnik Josef Kainar. Foto: Twitter

Český básnik Josef Kainar je autorom veršov zo zbierky Nové mýty. Jeho básne obsahujú malé príbehy nútiace čitateľov k zamysleniu.

Rodák z českého Přerova sa narodil 29. júna 1917. V rokoch 1938 – 1939 študoval češtinu a francúzštinu na Univerzite Karlovej v Prahe, po uzavretí vysokých škôl vystriedal celý rad zamestnaní. Mal blízko k divadlu, pôsobil aj ako dramaturg v pražskom Divadle satiry.

Básnik s hudobným talentom

Pracoval aj ako redaktor, v novinách Rovnost vychádzali jeho vtipy, obrázky a básne. Po druhej svetovej vojne spolupracoval s rozhlasom, filmom i divadlom. V Československom rozhlase napríklad tvoril tzv. Rozhlásky, v ktorých prístupnou formou zoznamoval mladších poslucháčov s dianím.

Po roku 1947 sa venoval len literatúre. Bol členom umeleckej skupiny 42 a literárnej skupiny Ohnice. Básnik mal aj hudobný talent, hral na koncertnej úrovni na klavíri, gitare a husliach. Štýlovo vychádzal predovšetkým z jazzu.

Začiatky jeho tvorby boli ovplyvnené predovšetkým existencializmom. Pre jeho dielo je typická irónia, niekedy až hraničiaca s výsmechom. Ďalším typickým znakom jeho tvorby je možnosť spojovať text s hudbou a hovorový, miestami aj vulgárny jazyk. Snažil sa o pravdivosť svojich veršov, znázorňoval hrubosť sveta, zachádzal až do skepticizmu.

Zhudobnená báseň

S poéziou Josefa Kainara sa na začiatku 70. rokov 20. storočia zoznámil aj známy český hudobník a pesničkár Vladimír Mišík. Od kamarátov si požičal básnickú zbierku Bláznův kabát a bol Kainarovou tvorbou doslova unesený. „Vo večernom pokoji som sa nechal unášať tými nádhernými veršami a ich melodickosťou, až som si niektoré začal pospevovať s gitarou, a to ma baví dodnes,“ opísal Mišík v jednom z publikovaných rozhovorov svoje stretnutie s Kainarovou tvorbou.

Pieseň s názvom Stříhali dohola malého chlapečka s textom z pera Kainara sa stala veľmi populárnou. Pochádza pôvodne z básnickej zbierky Nové mýty. Vladimír Mišík ju zhudobnil a po prvý raz zaradil na svoju platňu v roku 1976, po tridsiatich rokoch od vydania Kainarovej zbierky.

Kainar zomrel 16. novembra 1971 v českom Dobříši vo veku 54 rokov. Je pochovaný na Vyšehradskom cintoríne v Prahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet