Na hlavný obsah

Belgický lekár vydal za úplatok vyše 2 000 covidových pasov

Polícia ho zadržala.

Belgický lekár vydal za úplatok vyše 2 000 covidových pasov
Na ilustračnej snímke logo aplikácie GreenPass. Foto: TASR

Belgická polícia zadržala v pondelok lekára z regiónu Valónsko, ktorý vydal vyše 2 000 falošných osvedčení o očkovaní proti COVID-19. Umožnil mu to prístup ku kódovaciemu softvéru, na základe ktorého je možné získať covidový pas, informovala v utorok (23. 11.) televízna stanica RTBF.

Valónska ministerka zdravotníctva Christie Morrealová oznámila, že podozrenie o možnom falšovaní covidpasov nahlásila úradom verejnoprávna Agentúra pre kvalitu života (AVIQ).

Tá zaznamenala niektoré problémy pri kódovaní zaočkovaných osôb. Vyšetrovanie dospelo k zatiaľ nemenovanému lekárovi, ku ktorému chodili ľudia zo všetkých kútov Valónska.

Podľa zistenia vyšetrovateľov si zadržaný lekár za vydávanie certifikátov nechal platiť, pričom vydal 2 018 takýchto falošných potvrdení o očkovaní, ktoré jeho klientom umožnili získať covidové pasy.

Morrealová potvrdila, že všeobecní lekári alebo lekári z očkovacích centier majú prístup k softvéru Vaccinnet, ktorý umožňuje kódovanie potrebné pre vydávanie covidpasov.

Zadržaný lekár má pozastavený prístup k softvéru. Podľa ministerky zároveň v súčasnosti prebiehajú kontroly aj u iných lekárov, rovnako ako aj séria auditov, administratívnych a súdnych vyšetrovaní. V tejto súvislosti nevylúčila, že vyšetrovatelia objavia viacero podobných prípadov u ďalších lekárov.

RTBF upozornila, že v prípade občanov Belgicka, ktorí z tohto podvodu profitovali, sú ich falošné covidové pasy od utorňajšieho rána neplatné. Môžu byť aj trestne stíhaní, keďže predstavujú nebezpečenstvo pre iných.

„Každému z nich napíšeme, že im ponúkneme očkovanie v niektorom z očkovacích centier,“ uviedla Morrealová.

V Belgicku v posledných dňoch zomiera v súvislosti s ochorením COVID-19 v priemere 33 osôb denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet