Na hlavný obsah

Biden chce v roku 2024 opäť kandidovať za prezidenta

Biden, ktorý má 79 rokov, je najstarším prezidentom v dejinách USA.

Biden chce v roku 2024 opäť kandidovať za prezidenta
Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden má v úmysle uchádzať sa v roku 2024 o znovuzvolenie, povedala v pondelok (22. 11.) novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. V noci na utorok (23. 11.) o tom informovala agentúra Reuters.

Novinári Psakiovú požiadali, aby sa vyjadrila k medializovaným správam, podľa ktorých Biden svojim priaznivcom oznámil, že plánuje kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024.

„Áno, to je jeho zámer,“ potvrdila Psakiová na palube lietadla Air Force One, ktorým sa prezident Biden so sprievodom presúval na oslavu Dňa vďakyvzdania s americkými vojakmi na základni Fort Bragg v Severnej Karolíne.

Reuters pripomenul, že Bidenova popularita v posledných mesiacoch zaznamenala pokles, čo časť demokratov viedlo k úvahám, či by sa vôbec mal v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie.

Demokrati sú okrem toho otrasení víťazstvami republikánov vo voľbách v štáte Virgínia začiatkom tohto mesiaca i len tesným víťazstvom demokratov v New Jersey.

Reuters dodal, že vo svojich 79 rokoch je Biden najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov.

Biden minulý piatok (19. 11.) absolvoval prvú lekársku prehliadku od nástupu do funkcie v januári tohto roku. Lekári počas nej konštatovali, že má stuhnutú chôdzu a časté záchvaty kašľa, ktoré pripisujú refluxu. Konzílium lekárov sa však zhodlo v tom, že Biden je schopný zastávať prezidentský úrad.

Agentúra Reuters konštatovala, že Bidenove politické vyhliadky posilnilo nedávne schválenie plánu o rozvoji infraštruktúry vo výške bilióna dolárov na pôde Snemovne reprezentantov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet