Na hlavný obsah

Bieloruská letecká spoločnosť prestane do krajiny prevážať ľudí z Iraku, Sýrie či Jemenu

Reagovala tak na plánované sankcie EÚ.

Bieloruská letecká spoločnosť prestane do krajiny prevážať ľudí z Iraku, Sýrie či Jemenu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Bieloruská letecká spoločnosť Belavia oznámila, že od piatka (12. 11.) nebude na žiadosť Ankary voziť z Turecka občanov Iraku, Sýrie a Jemenu. Píše o tom agentúra Reuters. Európska únia vo štvrtok (11. 11.) informovala, že chystá tresty pre aerolínie podieľajúce sa na preprave migrantov, ktoré bieloruský režim preváža k hraniciam Poľska a pobaltských štátov.

V súvislosti s plánovanými sankciami, ktoré by podľa Reuters mohli začať platiť už od pondelka (15. 11.), sa hovorí okrem o Belavii o ruskom Aeroflote, Turkish Airlines alebo Flydubai. Ruská spoločnosť už vo štvrtok poprela akúkoľvek účasť na prevoze migrantov do Bieloruska.

Taktiež turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu sa ohradil proti „neopodstatneným obvineniam“, že Turkish Airlines sú jedným z dopravcov prevážajúcich migrantov.

Avšak Jakub Kumov, šéf kancelárie pre medzinárodnú politiku pri úrade poľského prezidenta Andrzeja Dudu, vo štvrtok uviedol, že Turkish Airlines potvrdili, že nebudú púšťať na palubu lietadiel do Minska občanov Iraku, Sýrie a Jemenu s výnimkou držiteľov diplomatických pasov.

Poľsko a Európska únia obviňujú režim autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že migrantov používa ako zbraň v hybridnej vojne. Mstí sa tak podľa nich za to, že dvadsaťsedmička na Minsk uvalila sankcie pre represie proti prodemokratickým aktivistom a porušovaniu ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet