Na hlavný obsah

Bielorusko a Poľsko údajne porušujú ľudské práva migrantov

Tvrdí to mimovládna organizácia Human Rights Watch.

Bielorusko a Poľsko údajne porušujú ľudské práva migrantov
Poľskí policajti a príslušníci pohraničnej stráže hliadkujú pri plote s ostnatým drôtom. Foto: TASR/AP

Bielorusko a Poľsko nesú vinu za „závažné porušovanie ľudských práv“ migrantov a žiadateľov o azyl na hranici medzi oboma krajinami, uviedla mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Vlády oboch krajín majú podľa správy HRW, z ktorej citovala agentúra AFP, povinnosť zabrániť ďalším úmrtiam tým, že k migrantom zabezpečia pravidelný prístup humanitárnych pracovníkov, ktorí uviazli v pohraničí.

Výskumníci HRW hovorili s 19 migrantmi. Niektorí z nich sa sťažovali, že boli poľskými pohraničníkmi zatlačení, niekedy aj násilne, späť do Bieloruska. Takéto vytláčanie „porušuje právo na azyl podľa európskeho práva“, zdôraznilo HRW a naliehavo vyzvalo EÚ, aby „začala prejavovať solidaritu s obeťami na hraniciach na oboch stranách, ktoré trpia a umierajú“.

V Bielorusku bolo „násilie, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ako aj nátlak (vyvíjaný) bieloruskou pohraničnou strážou bežnou záležitosťou“, upozornila mimovládna organizácia. Toto zaobchádzanie by mohlo „v určitých prípadoch predstavovať činy mučenia, čo odporuje bieloruským medzinárodným záväzkom“.

„Kým Bielorusko vytvorilo túto situáciu bez ohľadu na ľudské následky, Poľsko zdieľa zodpovednosť za akútne utrpenie v pohraničnej oblasti,“ uviedla Lydia Gallová z HRW.

Pohraničníci rozdeľujú rodiny

Správa uvádza, že traja ľudia obvinili poľských pohraničníkov z rozdelenia ich rodín, vrátane oddelenia rodičov od detí, a to tým, že odviezli tých, ktorí potrebovali lekárske ošetrenie, do nemocnice, ale ostatných poslali späť do Bieloruska.

Gallová vyzvala Minsk a Varšavu, aby ukončili „ping – pongové zatlačovanie“ migrantov a umožnili nezávislým pozorovateľom, vrátane novinárov a obhajcov ľudských práv, prístup do pohraničných oblastí, ktorý je v súčasnosti obmedzený.

Humanitárne organizácie odhadujú, že od začiatku migračnej krízy tento rok v lete prišlo na oboch stranách hranice o život najmenej 11 ľudí.

EÚ a USA obviňujú Bielorusko, že krízu zorganizovalo v odvete za sankcie proti režimu Alexandra Lukašenka, ktorý počas takmer troch desaťročí pri moci rozdrvil opozíciu a nezávislé médiá v bývalej sovietskej republike.

Britskej stanici BBC Lukašenko povedal, že bieloruskí pohraničníci „možno“ pomáhali migrantom prekonať poľskú hranicu, ale poprel, že by ich do Bieloruska priviedol. Vyzval EÚ, aby migrantov prijala. Minsk tvrdí, že v Bielorusku je asi 7 000 migrantov, dodala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet