Na hlavný obsah

Blinken vyzval generála sudánskej armády na prepustenie zadržiavaných politikov

Zadržali ich pri prevrate 25. októbra.

Blinken vyzval generála sudánskej armády na prepustenie zadržiavaných politikov
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blnken. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vo štvrtok (4. 11.) v telefonickom rozhovore vyzval šéfa sudánskej armády Abdala Fattáha Burhána na prepustenie všetkých zadržiavaných politikov a nadviazanie dialógu, ktorý by obnovil civilnú vládu.

Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí USA. Armáda minulý týždeň v Sudáne uskutočnila prevrat.

Burhán vo štvrtok nariadil prepustenie štyroch ministrov, ktorí boli zadržaní pri októbrovom vojenskom prevrate. Podľa sudánskej štátnej televízie ide o ministra informácií, ministra telekomunikácií, ministra obchodu a ministra mládeže a športu. Všetci boli civilnými členmi zviazanej vlády premiéra Abdalláha Hamduka, ktorého armáda umiestnila do domáceho väzenia.

„Minister zahraničných vecí vyzval generála Burhána na okamžité prepustenie všetkých politických osobností zadržiavaných od 25. októbra a na obnovenie dialógu, ktorý by vrátil premiéra Hamduka do jeho funkcií,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price.

Armáda sudánsku vládu rozpustila 25. októbra s odôvodnením, že tak zabránila občianskej vojne. Burhán sľúbil, že čo najskôr vymenuje novú prechodnú vládu a že dodrží pôvodný termín volieb, ktorým je rok 2023. Sudán mal prechodný kabinet od zvrhnutia bývalého prezidenta Umara Bašíra v roku 2019.

V piatok (5. 11.) bude rokovať Rada OSN pre ľudské práva o situácii na mimoriadnom zasadnutí. OSN koordinuje snahy vyviesť Sudán zo súčasnej politickej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet