Na hlavný obsah

Boj proti hoaxom. Únia zvažuje reguláciu sociálnych sietí

O digitálnych pravidlách diskutujú europoslanci už dlho.

Európska únia má historickú príležitosť nastaviť globálne štandardy digitálnych pravidiel. V Európskom parlamente to povedala niekdajšia analytička spoločnosti Facebook, ktorá pred časom zverejnila praktiky sociálnej siete. Bývalého zamestnávateľa obvinila, že uprednostňuje vlastné zisky pred bezpečnosťou užívateľov.

Európska únia už dlho hovorí o potrebe pravidiel pre online prostredie. Podľa europoslancov svedectvo Frances Hauganovej potvrdilo, že platformy robia len málo pre to, aby zastavili šírenie dezinformácií a hoaxov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Videla som, že Facebook opakovane narážal na konflikty medzi svojimi ziskami a našou bezpečnosťou. Tieto konflikty firma dôsledne riešila v prospech ziskov. Výsledkom bol systém, ktorý zosilňuje rozdiely, extrémizmus a polarizáciu. A po celom svete podkopáva spoločnosti,“ uviedla Frances Haugenová, bývalá zamestnankyňa Facebooku.

„To nie je o tom, že teraz ideme regulovať konkrétny obsah alebo že ideme rozhodovať, čo na facebooku má byť alebo nemá byť. Toto je o princípoch, ktoré budú znamenať, že ten Facebook sa bude správať oveľa zodpovednejšie,“ priblížil Vladimír Bilčík, poslanec Európskeho parlamentu.

Veľká časť europoslancov súhlasí s istou formou regulácie sociálnych sietí. O tejto možnosti hovorí aj návrh Zákona o digitálnych službách, ktorý ešte vlani predstavila Európska komisia.

Podľa odborníkov by v boji proti hoaxom mal pomáhať najmä rozvoj vzdelávania a kritického myslenia. Tomu sa venuje slovenský portál Zmúdri. Jeho autori si v Bruseli prevzali za svoj projekt Cenu európskeho občana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet