Na hlavný obsah

Bol stelesnením hollywoodskeho šarmu a elegancie. Herec Cary Grant zomrel pred 35 rokmi

Úzko spolupracoval s Alfredom Hitchcockom.

Bol stelesnením hollywoodskeho šarmu a elegancie. Herec Cary Grant zomrel pred 35 rokmi
Herec Cary Grant. Foto: twitter/ Deckard

Americký filmový herec Cary Grant sa narodil v anglickom Bristole 18. januára 1904. Vďaka svojmu anglickému prízvuku, elegantnému správaniu a zmyslu pre humor bol jedným z hlavných predstaviteľov klasického Hollywoodu. V pondelok (29. 11.) uplynulo 35 rokov od jeho smrti.

Jeho šarm, elegancia a charizma boli legendárne. Herec často vtipkoval, že by si želal byť ako Cary Grant.

Život ako z románu

Život tohto umelca sa začal ako jeden z Dickensových románov. Britský občan Archibald Alexander Leach, ako znie jeho pôvodné meno, uzrel svetlo sveta v rozvrátenej rodine. Jeho otec pracoval v textilnom závode a matku, trpiacu depresiami, umiestnili do psychiatrickej liečebni.

Po prvý raz ušiel z domu, keď mal 13 rokov, pripojil sa vtedy k skupine akrobatov. O tri roky neskôr, v roku 1920, sa vydal spolu so zábavnou hereckou družinou do amerického New Yorku a vystupoval na Broadwayi.

Vo filme debutoval v roku 1932 v snímke Singapore Sue. Vo filme This is the Night (To je noc, 1932) už použil pseudonym Cary Grant. Meno si zmenil po tom, ako mu to odporučil jeden z vedúcich pracovníkov štúdia Paramount. Ten si myslel, že meno Archie Leach sa nehodí pre niekoho, kto chce hrať hlavné úlohy.

Jeho závratná, viac ako 30 rokov trvajúca kariéra sa roztočila a režiséri sa išli o neho potrhať. Ako herec vynikol v komédiách i dramatických filmoch, napríklad Bringing Up Baby (Leopardia žena, 1938), His Girl Friday (Jeho dievča Piatok, 1940), The Philadelphia Story (Príbeh z Filadelfie, 1940), To Catch a Thief (Chyťte zlodeja, 1955), North by Northwest (Na sever severozápadnou dráhou, 1959), v ktorých hral po boku Katharine Hepburnovej, Audrey Hepburnovej, Grace Kellyovej a iných herečiek.

Na archívnej snímke z roku 1963 herci Cary Grant a Audrey Hepburnová.
Na archívnej snímke z roku 1963 herci Cary Grant a Audrey Hepburnová.Foto: TASR
Foto: TASR

Spolupracoval s Hitchcockom

V 40. a 50. rokoch 20. storočia nadviazal Grant blízky pracovný vzťah s režisérom Alfredom Hitchcockom, ktorý ho obsadil do viacerých filmov, napríklad Suspicion (Podozrenie, 1941) po boku Joan Fontaineovej, Notorious (Pochybná žena, 1946) po boku Ingrid Bergmanovej či To Catch a Thief (Chyťte zlodeja, 1955) s Grace Kellyovou. Tieto filmy sa tešili mimoriadnemu uznaniu kritikov.

V napínavých drámach Grant ukázal temnejšiu, nejednoznačnejšiu povahu svojich postáv. Ku koncu kariéry ho kritici vyzdvihovali ako romantického herca v hlavnej úlohe a získal päť nominácií na Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon.

V roku 1970 mu jeho priateľ Frank Sinatra odovzdal čestného Oscara na 42. ročníku udeľovania cien Akadémie.

Bol špiónom v službách Británie

Počas druhej svetovej vojny bol Grant špiónom v službách Veľkej Británie. Toto tajomstvo odhalili až desať rokov po jeho smrti. Grantovou úlohou bolo pozorovanie hercov Garyho Coopera a Errola Flynna, ktorí boli podozriví z priateľstva s nacistami.

Anglický kráľ Juraj VI. po druhej svetovej vojne Granta vyznamenal, avšak šarmantný hollywoodsky hrdina sa nikdy nepochválil tým, že to nebola pocta za filmovú úlohu.

Cary Grant striedal manželky ako ponožky. Oženil sa až päťkrát. V roku 1964 sa zosobášil s Dyanou Cannonovou, ktorá mu porodila jeho jediné dieťa, dcéru Jennifer. V roku 1966 zavesil hereckú kariéru na klinec.

Grant zomrel na mŕtvicu 29. novembra 1986 v Davenporte v štáte Iowa vo veku 82 rokov. V roku 1999 ho Americký filmový inštitút označil za druhú najväčšiu mužskú hviezdu zlatého veku hollywoodskej kinematografie, hneď za Humphreym Bogartom. V decembri 2001 odhalili v Bristole sochu svojho najslávnejšieho rodáka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet