Na hlavný obsah

Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 481,2 milióna eur

Pripomienkovať ho môže aj verejnosť.

Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 481,2 milióna eur
Na snímke doprava na Moste SNP, vľavo Bratislavský hrad, uprostred vyhliadková veža UFO a vpravo Dóm sv. Martina v Bratislave. Foto: TASR

Mesto Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 481,2 milióna eur. Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu na roky 2022 – 2024, o ktorom v týchto dňoch rokujú jednotlivé mestské komisie a začiatkom decembra má byť predložený aj na mestskú radu.

Pripomienkovať ho bude môcť aj verejnosť a v decembri o ňom rozhodne mestské zastupiteľstvo.

Hlavnou ambíciou mestského rozpočtu je pokračovať v realizácii a finalizovaní rozpracovaných projektov napriek negatívnemu dosahu pandémie ochorenia COVID-19 na financie mesta.

„Mesto sa bude sústreďovať predovšetkým na projekty v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, verejných priestorov, životného prostredia a kvalitnejšej údržby mesta. V rozpočte sa nezabúda na oblasť sociálnej spravodlivosti, kultúry a športovej infraštruktúry,“ spresnil magistrát v návrhu.

Výstavba električkovej trate v Petržalke

V oblasti dopravy samospráva počíta s plným nábehom výstavby druhej etapy električkovej trate v Petržalke. Taktiež s prípravou a realizáciou modernizácie električkových tratí Ružinovská a Vajnorská radiála. Takisto s modernizáciou viacerých trolejbusových tratí.

Ráta tiež s ďalšou etapou obnovy vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, spustením parkovacej politiky a výstavbou parkovísk. Plánuje aj rozšírenie Harmincovej ulice v Dúbravke a Petržalskej ulice v Čunove.

V oblasti životného prostredia a verejných priestorov chce mesto pokračovať s revitalizáciou a zanedbanou údržbou v Sade Janka Kráľa.

Metropolitný inštitút Bratislavy bude pokračovať v realizácii súťaží návrhov na obnovu viacerých kľúčových verejných priestorov v meste, pričom bude dohliadať aj na realizáciu už vysúťažených a pripravených projektov.

Skvalitňovanie údržby ciest

V oblasti údržby sa bude pokračovať v skvalitňovaní zimnej a letnej údržby ciest a chodníkov vo vlastnej réžii, a to aj v spolupráci s mestskými časťami.

Mesto pokračuje v oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania v príprave projektových dokumentácií na viaceré nájomné bytové domy. Postupne v rokoch 2022 až 2024 by mala nabiehať realizačná fáza. „Taktiež bude mesto pokračovať v rekonštruovaní existujúcich bytov vo vlastníctve mesta s cieľom vytvoriť náhradné nájomné byty a znižovať postupne zoznam čakateľov na náhradný nájomný byt,“ spresnil magistrát.

Bratislava chce tiež pokračovať v aktívnej práci v oblasti pomoci ľuďom bez domova.

Pre rok 2022 mesto počíta s dlhovým zaťažením na úrovni 49,8 percenta, pričom túto hranicu nepredpokladá prekročiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika