Na hlavný obsah

Bratislavský kraj sa cez víkend bude zaoberať dátami, ktoré mala do piatka doručiť Arriva

Cez týždeň už fungovalo 66 percent.

Bratislavský kraj sa cez víkend bude zaoberať dátami, ktoré mala do piatka doručiť Arriva
Na ilustračnej snímke autobus spoločnosti Arriva. Foto: TASR

V piatok (26. 11.) uplynulo ultimátum, ktoré dal Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spoločnosti Arriva. Po katastrofálnom začiatku mal nový prímestský autobusový dopravca preukázať zlepšenie a navrhnúť ďalší postup.

Predseda kraja Juraj Droba chce informácie najprv spracovať a vyjadrí sa k nim až neskôr. Už skôr však pripustil mastné pokuty či dokonca vypovedanie zmluvy.

Medzitým už začali v regióne premávať náhradné spoje. Situácia, ktorá nastala v hlavnom meste po zmene dopravcu, nie je ojedinelá a problémy mali aj iné mestá. Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Autobusový dopravca Arriva sa snaží plátať jeden problém za druhým. Nedostatok šoférov však bude v okolí hlavného mesta zrejme ešte nejaký čas citeľný. Od štvrtka (25. 11.) začali v okresoch Pezinok a Senec premávať mikrobusy, na tie totiž stačí klasický vodičský preukaz.

Do piatka ešte musí spoločnosť župe dodať dáta, ktoré ukážu, ako chce zabezpečiť dostatok vodičov a ako zabezpečí plynulú dopravu.

„BSK spolu s analytikmi bratislavskej integrovanej dopravy v priebehu víkendu predložené dáta skontroluje a začiatkom budúceho týždňa bude informovať verejnosť o svojich zisteniach, ako aj o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Podľa spoločnosti Arriva sa situácia zlepšuje a výrazne pomohla náborová kampaň. „Za prvý týždeň sme zazmluvnili viac ako 50 vodičov autobusov a s ďalšími priebežne uzatvárame zmluvy. Niektorí z nich už od tohto týždňa vozia cestujúcich a ďalší budú nastupovať postupne, časť z nich od prvého decembra,“ povedala riaditeľka pre obchod a komunikáciu Arriva Petra Helec.

Zložitá situácia s autobusovou dopravou bude aj v Košiciach

Spoločnosť však pripúšťa, že nový problém môže spôsobiť pandemická situácia. Tento týždeň už vypravili viac ako 66 percent spojov. Do zložitej situácie s dopravou sa pomaly dostáva už aj Košický kraj.

Od nového roka majú v metropole východu jazdiť dopravcovia podľa nových zmlúv. Župa sa na to pripravovala už niekoľko mesiacov, no samotný tender spustila len pred týždňom a ukončiť ho chce už 15. decembra.

Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja a predsedu združenia krajov SK8 Jozefa Viskupiča opakované problémy s verejným obstarávaním vyrieši len zmena legislatívy, ktorá dá viac kompetencií samosprávam. Zmeniť by sa mali najmä dve veci.

„Posilnenie krajov pri objednávaní dopravy aby bolo zabezpečené legislatívne a zároveň aby námietkové konania v zákone o verejnom obstarávaní sa riešili nie na úkor naťahovania času, ale aby to sledovalo hlavný záujem,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Viskupič.

Problém s vysúťažením nového regionálneho dopravcu autobusov mali v ostatných rokoch aj v Banskej Bystrici, Trnave či Žiline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny