Na hlavný obsah

Bulharský prezident prisúdil Krym Rusku, Američanov to znepokojilo

Predtým hlásil, že ruská anexia Krymu bola v rozpore s právom.

Bulharský prezident prisúdil Krym Rusku, Američanov to znepokojilo
Na snímke bulharský prezident Rumen Radev. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vyjadrujú hlboké znepokojenie v súvislosti s výrokom bulharského prezidenta Rumena Radeva, ktorý označil Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov za územie Ruskej federácie. Uviedla to v pondelok (22. 11.) americká ambasáda v Sofii, píše agentúra Reuters.

Radev, ktorého v nedeľu (21. 11.) znovuzvolili do prezidentského úradu, počas jednej z televíznych predvolebných debát povedal, že Krymský polostrov je „v súčasnosti ruský“, a vyzval Brusel, aby obnovil dialóg s Ruskom. Zároveň tvrdil, že sankcie Západu proti Moskve sú neúčinné.

„Spojené štáty, skupina G7, Európska únia a NATO zaujali jasný a jednotný postoj, že napriek pokusu o ruskú anexiu a pokračujúcej okupácii je Krym súčasťou Ukrajiny,“ uviedla vo vyhlásení americká ambasáda.

Radev, ktorý v nedeľňajšom druhom kole volieb obhájil svoj mandát, prisľúbil v kampani udržať svoju krajinu v NATO, zároveň však trvá na pragmatických vzťahoch s Moskvou. Jeho výroky smerom ku Krymu vyvolali protesty a ostrú kritiku zo strany Ukrajiny i jeho oponentov v Bulharsku.

Ako uvádza agentúra Reuters, Radev, ktorý tiež dávnejšie povedal, že ruská anexia Krymu bola v rozpore s medzinárodným právom, si chcel v predvolebnom boji podľa niektorých svojich priaznivcov iba získať priazeň rusofilných voličov.

Bulharsko bolo počas komunistickej éry jedným z najbližších spojencov Sovietskeho zväzu. Sofia udržiava s Moskvou úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Rusko je zároveň hlavným energetickým partnerom Bulharska, píše Reuters.

Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym jednotkám v Donbase od roku 2014. Konflikt vypukol krátko po tom, ako Rusko anektovalo polostrov Krym. Kyjev tvrdí, že pri zrážkach bolo zabitých už najmenej 14 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet