Na hlavný obsah

Česká vláda zvažuje povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov

Hovoria aj o zdravotníckych a sociálnych pracovníkoch.

Česká vláda zvažuje povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: ČTK/AP

Vládna Rada pre zdravotné riziká podporila návrh, aby sa ľudia nad 60 rokov povinne očkovali proti covidu. Vyhlásil to úradujúci premiér Andrej Babiš, podľa ktorého je to veková skupina, ktorá je najviac ohrozená koronavírusom.

Vláda v pondelok (22. 11.) otvorila diskusiu o povinnom očkovaní pre niektoré profesie a na preskúmanie návrhu zriadia medzirezortnú komisiu. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že by chcel debatu uzavrieť do konca tohto týždňa a stanovisko ministerstva predloží vláde na budúci týždeň.

Vojtěch uviedol, že sa uvažuje o zdravotníckych a sociálnych pracovníkoch. Babiš hovoril aj o ďalších štátnych zamestnancoch, ako sú vojaci, policajti a hasiči.

„Na dnešnom zasadnutí Rady pre zdravotné riziká bol predložený návrh, ktorý Rada podporila, aby sa seniori nad 60 rokov povinne očkovali. Táto veková kategória je totiž najviac ohrozená,“ povedal Babiš.

„Ministerstvo na tom pracuje. Očakávame, že najneskôr v utorok (30. 11.) dostaneme jasné stanovisko, aby sme mohli začať s logistickými prípravami, prípravami IT systémov a podobne,“ dodal.

Regionálne diskusie

Vybrané profesie a ľudia nad 60 rokov by mali byť podľa debaty odborníkov plne zaočkovaní do 1. februára, uviedol ďalej Babiš. Vláda musí rozhodnúť budúci týždeň, povedal. Babiš na utorkovom (23. 11.) stretnutí uviedol, že všetci krajskí hajtmani podporili povinné očkovanie vybraných profesií.

Hajtman Pardubického kraja Martin Netolický uviedol, že ministerstvo zdravotníctva by malo budúci utorok predložiť svoje stanovisko. „Nie je dôležitý názor jednotlivých regiónov, ale profesionálny prístup ministerstva. Vývoj logicky smeruje k povinnému očkovaniu nad stanovenú vekovú hranicu a potom v zdravotníctve a sociálnych službách bez ohľadu na osobný názor toho či onoho hajtmana,“ povedal.

Je potrebné riešiť aj situáciu tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať, povedal Babiš. Ich lekár musí dôvod kontraindikácie očkovania zadať do Informačného systému pre infekčné choroby.

Predstavitelia súčasnej a budúcej vládnej koalície sa už skôr postavili proti zavedeniu povinného očkovania. Vojtěch koncom októbra povedal, že o povinnom očkovaní bude musieť rozhodnúť nová snemovňa, pretože je potrebný širší konsenzus.

Vlastimil Válek (TOP 09), kandidát na ministra zdravotníctva koalície Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátov so STAN, doteraz povinné očkovanie plošne odmietal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet