Na hlavný obsah

Českí poslanci sa nevedia dohodnúť na opozičnom podpredsedovi snemovne

Koalícii Vondráček z ANO nevyhovuje.

Českí poslanci sa nevedia dohodnúť na opozičnom podpredsedovi snemovne
Predseda SPD rozpráva na schôdzi Poslaneckej snemovne. Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Vedenie českej Poslaneckej snemovne stále nie je kompletné. Poslanci ani na druhý pokus nezvolili posledného podpredsedu. Kreslo prináleží opozícii a opäť oň usiloval bývalý šéf snemovne za hnutie ANO Radek Vondráček a šéf SPD Tomio Okamura.

Ani jeden z nich však nedostal potrebný počet hlasov. Nová koalícia odmieta dosadiť na post akéhokoľvek kandidáta SPD, je však pripravená podporiť iného kandidáta strany dosluhujúceho premiéra Andreja Babiša. Téme sa venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Hnutie ANO na svojom kandidátovi Vondráčkovi trvá. Podľa šéfky ich poslancov Aleny Schillerovej je to právnik so skúsenosťami s vedením snemovne. „Ja nevidím dôvod, prečo by podpredsedom nemohol byť,“ uviedla.

V politických kuloároch sa hovorí, že hnutie ANO len naťahuje čas, aby mohlo nominovať na tento post Karla Havlíčka, ktorý ako minister priemyslu a obchodu teraz kandidovať nemôže. Sám Vondráček hovorí, že majú čas.

„V podstate sa neponáhľame s obsadením funkcie. Koniec koncov od začiatku hovoríme, že počet podpredsedov je zbytočne vysoký,“ spresnil Vondráček, ktorého poslanci koalície vnímajú ako neprijateľného na post podpredsedu snemovne.

Sporný kandidát

Aj keď uznávajú jeho skúsenosti, vyčítajú mu viaceré kauzy. „Extempore, ktoré sme zažili, napríklad čo sa týkalo zdvihnutého prostredníku alebo toho, že si s gitarou zahral dokonca na pulte snemovne. Myslím si, že to si sála skutočne nezaslúži,“ uviedla šéfka snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zbyněk Stanjura za ODS hovorí, že koalícia uznáva nárok hnutia ANO na post podpredsedu, ale nie Vondráčka. „Keby hnutie ANO nominovalo iného kandidáta, tak by hladko prešiel,“ vysvetlil.

V prípade SPD koalícia odmieta akéhokoľvek reprezentanta vo vedení snemovne. Hnutiu vyčítajú nedemokratické prvky a príklon k extrémizmu. Jeho predseda Tomio Okamura to odmieta. Podľa neho sa držia demokratických princípov. „To sú naozaj úplne zástupné dôvody, sú to nezmysly. Proste sa to tu valcuje natvrdo,“ nechal sa počuť Okamura.

Politológ Jiří Pehe je ale na strane koalície. „Niektorí predstavitelia (SPD), a nie je ich málo, sa opakovane dopustili rasistických výrokov. Niektorí boli dokonca za ne aj súdení,“ spresnil politológ pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

ODS pripomína hnutiu SPD, že v minulom volebnom období oni odmietali dať hlas kandidátovi ODS na podpredsedu. Voľby sa tak budú opakovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet