Na hlavný obsah

Česko zrejme sprísni opatrenia pre nezaočkovaných podľa rakúskeho modelu

Vláda by o tom mala rozhodnúť v piatok.

Česko zrejme sprísni opatrenia pre nezaočkovaných podľa rakúskeho modelu
Ilustračná snímka - zdravotníčka v očkovacom centre v Prahe. Foto: TASR/AP

Česká vláda uvažuje nad zavedením tzv. rakúskeho modelu proticovidových opatrení, v rámci ktorého by mali prístup do reštaurácií, štadiónov a na iné verejné miesta iba zaočkovaní a tí, ktorí covid prekonali. Vo štvrtok (11. 11.) to potvrdila námestníčka ministra zdravotníctva Martina Koziar Vašáková, ktorú cituje spravodajský server Novinky.cz.

„Rakúsky model… je jedným z diskutovaných variantov,“ pripustila námestníčka s tým, že podrobnosti sa verejnosť dozvie v piatok (12. 11.).

„Zajtra rozhodneme, že od 29. novembra budú (platiť) zásadné opatrenia o prístupe zaočkovaných a nezaočkovaných na rôzne miesta,“ povedal dosluhujúci premiér Andrej Babiš pre český denník Blesk.

Vláda chce príslušné podrobnosti zverejniť až po rokovaní s odborníkmi budúcej vládnej koalície, na ktorej vytvorení v súčasnosti pracujú zoskupenia SPOLU (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN.

Koniec negatívnych testov?

Nezaočkovaným by podľa týchto pravidiel zrejme nestačil na vstup do reštaurácie, na štadión či na kultúrnu akciu žiaden test. Výnimku by mali mať ubytovacie služby, kde by mala byť možnosť preukázať sa negatívnym testom zachovaná.

V pondelok (15. 11.) chce tieto opatrenia ministerstvo zdravotníctva ešte prerokovať so zástupcami zainteresovaných organizácií vrátane tých kultúrnych. Finálne ich tak zrejme bude schvaľovať až v utorok (16. 11.) popoludní, píšu Novinky.cz.

Odchádzajúci premiér pre Blesk ďalej uviedol, že vláda plánuje na koniec novembra zorganizovať plošné testovanie žiakov antigénovými testami.

„Budeme plošne testovať v školách antigénovými testami, konkrétne 22. a 29. novembra,“ povedal Babiš.

V Českej republike odhalili testy v stredu 13 502 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 4 035 viac ako pred týždňom. Počet hospitalizovaných síce klesol o 66 na 3 452, o 18 na 524 sa však zvýšil počet pacientov vo vážnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet