Na hlavný obsah

Češku, ktorú v Pakistane odsúdili za pašovanie heroínu, oslobodili spod obžaloby

Mladá Češka od začiatku tvrdila, že drogy jej do kufra podstrčili.

Češku, ktorú v Pakistane odsúdili za pašovanie heroínu, oslobodili spod obžaloby
Na archívnej snímke Češka Tereza Hlůšková plače počas odchodu zo súdu v pakistanskom Lahore 20. marca 2019. Foto: TASR/AP

Češku Terezu Hlůškovú, ktorá si v Pakistane odpykávala viac ako osemročný trest za pašovanie drog, v pondelok (1. 11.) oslobodili spod obžaloby. Českému veľvyslanectvu v Pakistane to telefonicky povedal advokát Hlůškovej, potvrdila ČTK hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Eva Davidová. 

„Môžem potvrdiť na základe telefonickej informácie advokáta, že odvolací súd v pondelok vydal oslobodzujúci rozsudok vo veci českej občianky Terezy H. Mala by byť prepustená po vyhotovení rozsudku, odhadom v poriadku dní,“ povedala Davidová.

Ďalej uviedla, že hoci ministerstvo dosiaľ nemá k dispozícii oficiálne znenie rozsudku, český veľvyslanec v Islamabade hovoril s advokátom 25-ročnej Hlůškovej, ktorého považuje za relevantný zdroj. „Konzulárny odbor teraz preveruje možnosti prepravy,“ dodala.

Podľa nemenovaného miestneho zdroja oboznámeného s prípadom, ktorého cituje český denník Blesk, vzal odvolací súd do úvahy „nesprávny priebeh vyšetrovania prípadu“. Zdroj tiež zdôraznil, že rozhodnutie odvolacieho súdu je konečné.

Súd s Češkou začal v marci 2018. Po viacerých odročeniach ju v marci 2019 odsúdili na osem rokov a osem mesiacov väzenia. Hlůšková sa proti verdiktu odvolala, pričom žiadala, aby bol rozsudok anulovaný, pretože „popiera skutočné udalosti“. Mladá Češka od začiatku tvrdila, že do Pakistanu prišla ako modelka a heroín jej do kufra niekto podstrčil, pripomína iDNES.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet