Na hlavný obsah

Češku, ktorú zadržali v Pakistane s drogami v kufri, prepustili na slobodu

Tvrdila, že drogy jej niekto podstrčil.

Češku, ktorú zadržali v Pakistane s drogami v kufri, prepustili na slobodu
Na snímke Češka Tereza Hlůšková. Foto: TASR/AP

Češku Terezu Hlůškovú, ktorú v roku 2018 zadržali colníci v pakistanskom meste Láhaur s deviatimi kilogramami heroínu, prepustili v sobotu (20. 11.) z väzenia v Pakistane. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničných vecí na twitteri. Ambasáda jej pomôže s návratom do Českej republiky.

Prepustenie Hlůškovej sa očakávalo. Rezort zahraničia v piatok (19. 11.) oznámil, že súd v Láhaure vyhotovil písomný rozsudok o oslobodení, čím splnil potrebný procesný úkon. Hovorkyňa ministerstva Eva Davidová v piatok tiež oznámila, že rodina prepustenej si nepraje informovať verejnosť o organizácii cesty z Pakistanu späť do Česka.

S Hlůškovou je v kontakte Český zastupiteľský úrad v Láhaure, ktorý jej pravdepodobne poskytne ubytovanie. Z Pakistanu neodletí hneď, bude musieť počkať na vhodný spoj. Letenku jej zaplatia príbuzní.

Prepustená Češka sa ale musí z Pakistanu dostať čo najskôr. Hrozí totiž, že sa jej prípad dostane na najvyšší súd, ktorý odvolací verdikt zruší. V tom prípade by zostala právoplatne odsúdená a musela by znovu nastúpiť do väzenia.

V prípade, že stihne zo zeme odletieť včas a dostane sa do Česka, návrat do Pakistanu jej už hroziť nebude. Pakistan totiž s Českou republikou nemá uzavretú zmluvu o vydávaní zločincov. Ak by najvyšší pakistanský súd rozhodol, že je odvolanie neplatné, kauzu by riešili české úrady.

Hlůškovú zadržali v januári 2018 na pakistanskom letisku s takmer deviatimi kilami heroínu. Češka od začiatku tvrdila, že zadržané drogy jej nepatria a niekto jej ich do kufra podstrčil. Hlůšková uviedla, že do Pakistanu vtedy letela za prácou modelky. Súd jej však neuveril odsúdil ju na osem rokov a osem mesiacov väzenia.

Podľa pakistanského spravodajského portálu UrduPoint by mali drogy, ktoré Hlůšková prevážala, na čiernom trhu hodnotu 19,5 milióna českých korún (768 000 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet