Na hlavný obsah

Český prezident si je vedomý, že Fiala bude skladať novú vládu

Uviedol to Fiala po rozhovore so Zemanom.

Český prezident si je vedomý, že Fiala bude skladať novú vládu
Líder koalície SPOLU Petr Fiala (uprostred) ukazuje znak víťazstva po parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Predseda ODS a kandidát rodiacej sa novej českej vládnej koalície Petr Fiala sa v sobotu (6. 11.) cez videohovor rozprával s prezidentom Milošom Zemanom. Témou rozhovoru bolo zostavovanie vlády zloženej z koalícií SPOLU (ODS,KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti/STAN. Informovala o tom stanica ČT 24.

„Môžem všetkých uistiť, že pán prezident predpokladá, že jediný, kto v tejto chvíli zostavuje vládu, som ja a s tým súvisí aj dohoda o tom, že pánovi prezidentovi predložím zoznam mien členov novej vlády po tom, čo sa súčasný premiér Babiš podá demisiu,“ povedal na tlačovej konferencii Fiala. Zeman by podľa slov pravdepodobného premiéra mal následne vymenovať novú vládu do niekoľkých týždňov.

Zeman z Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, kde je stále hospitalizovaný, povedal rozhlasovej stnaici Frekvence 1, že s Fialovým vymenovaním za predsedu vlády nebude problém. Terajší premiér Andrej Babiš z hnutia ANO podľa Zemana nemá záujem zostať premiérom. Zeman tiež uviedol, že urobí všetko pre to, aby vláda vznikla čo najrýchlejšie.

Fiala chcel s prezidentom hovoriť o tom, že predstavitelia oboch koalícií sa dohodli na hlavných programových zásadách a sú pripravení čo najskôr vytvoriť funkčnú vládu.

Zástupcovia piatich strán podpíšu dohodu o vládnej koalícii v pondelok pred otvorením ustanovujúcej schôdze novej Poslaneckej snemovne. Súčasný Babišov kabinet ANO a ČSSD podá demisiu až po skončení schôdze. Zeman ho potom poverí výkonom funkcie až do vymenovania novej vlády.

Hnutie súčasného premiéra Andreja Babiša v parlamentných voľbách tesne skončilo druhé, zvíťazila koalícia SPOLU Petra Fialu. Mimo parlamentu skončil Babišov koaličný partner ČSSD, ale aj komunisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet